שאל את הרב - כללי

הגנה על בני ישראל ביציאת מצריים

  • ח' שבט התשע"ו

שאלה

שלום וברכה בפסוק אחד כתוב "וה' הולך לפניהם יומם" ורשי כותב שהקב"ה בכבודו מוליך אותם. ואילו בהמשך כתוב בפסוק "ויסע מלאך האלוהים ההולך לפני מחנה ישראל" האם היה מלאך או השם בכבודו ? תודה רבה תבורכו מפי עליון

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

לשון רש"י הדוייק (פרק יג-כא): "להנחותם על ידי שליח. ומי הוא השליח? עמוד הענן, והקב"ה בכבודו מוליכו לפניהם.

נמצא שעמוד הענן הולך לפניהם כמו שליח מאת השם.

תחלית משמעות פסוק יט "וַיִּסַּע מַלְאַךְ הָאֱלֹקים, הַהֹלֵךְ לִפְנֵי מַחֲנֵה יִשְׂרָאֵל, וַיֵּלֶךְ, מֵאַחֲרֵיהֶם, ויסע עמוד הענן מפניהם וגו' אינו מדבר על עצם עמוד הענן ולא על מי שמנהיג אותו (השם בכבודו). רק שהיה שם גם מלאך של  דין באותה שעה לדון על זכותם של ישראל להנצל, והוא נצב מאחוריהם כדי להגן עליהם, וכדמוכח מפירוש רש" שם.

בברכה,

רב נחום