שאל את הרב - כללי

בדיקות גנטיות לאחר נישואין

  • כ"ה טבת התשע"ו

שאלה

כבוד הרב, אני לומדת להיות בע"ה מדריכת כלות. דיברנו על ביצוע בדיקות גנטיות לפני אירוסין, וראיתי שהראשון לציון פסק שגם אשכנזים וגם ספרדים חייבים לבצע בדקות כאלה. אני ובעלי לא עשינו את הבדיקות האלו ולא ברצוננו לעשותם, אלא לסמוך על ה'. ברצוני לדעת האם יש רב שמתיר לא לעשות את הבדיקות, ולסמוך על ה'? שמעתי בשיעור של הרב זמיר כהן שחכם חיים קנייבסקי פוסק לא לעשות סקירות במשך ההריון, כי לתקן בעיה גלויה יותר קשה מאשר בעיה שאיננה גלויה (ע"י תפילה). חשבתי שאולי גם בנוגע לבדיקות גנטיות, יש אותו הגיון לפי דעתו או לפי רב אחר. הסיכוי לילד חולה חו"ח אמנם יותר גבוה אצל יהודים, באופן כללי, לא גבוה. ואולי יש להוסיף שאני גיורת ורק אבי יהודי אשכנזי, ובעלי חצי בוכרי, חצי רומני. אני בשום פנים או אופן לא מתכוונת לזלזל בראשון לציון חו"ח, אלא חשבתי שאולי יש דעות אחרות שניתן לסמוך עליהם. אני מאוד אשמח אם רב שמודע בנושא הזה יוכל לענות. תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

לאחר החתונה אין צורך לעשות בדיקות אלו. לפני החתונה עושים את הבדיקות כדי להימנע מחתונה על אדם נשא מחלה דומה לבת זוגתו, אולם מי כבר נשי לא יעשה בדיקות אלו אלא אם ידועה בעיה גנטית במשפחה.