שאל את הרב - כללי

חלום על חברה שגוססת פעמיים החוזר על עצמו

  • כ"ב טבת התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב .יש לי שאלה דחופה בעבר הייתי בקשר עם בחורה שנותק לאחר שלא באה לחתונה שלי. עברו ארבע שנים ופעמיים בהפרש של חודשיים אני חולמת עליה את אותו חלום שהיא גוססת מסרטן שד ועומדת למות מצד אחד אני לא מדברת איתה וגם לא מחפשת את קרבתה. היא לא היתה חברה טובה וגם היא במעמד גבוה משלי ולא צריכה אותי. אל מצד שני תמוה ומפחיד שאני חולמת שהיא חולה במחלה חשוכת מרפא אני יודעת שאמה נפטרה מסרטן בדקתי בפייסבוק וראיתי שהיא פעילה אך עדיין אני חוששת שזה משהו רע שקשור אותי אליי

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

יתכן שבאים דמיונות בחלום עקב מחשבות האדם שהיו באמצע היום בהיותו ער  - או אפילו הרהורים הנעשים בתת-ההכרה שאין האדם מודע להם והם עולים על רעיונותיו בחלום הלילה - וכמו שכתב המשנה ברורה בסימן רכ (שער הציון סעיף קטן א') לגבי צער שיש לאדם ביום, שיתכן שיראה דברים מצערים אח"כ בחלומו בלילה.

לכן, הואיל ואת כותבת שאת מרגישה צער מן אותה חברה שלא הגיעה לחתונה שלך, ובנוסף לכך את כותבת ששאמה נפטרה מאותה סוג מחלה רח"ל, אם כן יתכן שבתת-ההכרה באו וצפו אלו רעיונות ביחד, וחלמת על הענין שהזכרת. ואין לראות בחלומות כאלו כאילו שהם מסר מן השמים.

לכן נראה שאין לך לדאוג ממה שראית בחלום, ואע"פ שזה חזר על עצמו פעמיים.

ומ"מ אם את דואגת מן הענין, או שאת דואגת לטובת אותה חברה, אז ראוי לעשות "הטבת חלום". (הנוסח מובא להלן בסוף המכתב.

דהיינו, שתלכי  למישהוא שבאמת איכפת להם עליך (יכול להיות קרוב, קרובה או חברה טובה*) ובשעה שתאמרי את המילים "חלמא טבא חזיתי" (פירושו, "חלום טוב ראיתי"), תחשוב על החלום. ואז המטיב  יאמר לך את נוסח ההטבה וככל שמופיע בנוסח כדלהלן. ואז אנו מאמינים שע"י אמירת אותם מילים, החלום יכול להפוך לטובה.

[ *ואע"פ שהרבה פעמים "הטבת חלום" נעשה ע"י דיין או בית דין של ג' גברים, מ"מ לא מנעתי מלהציע שאם זה בלתי אפשרי לאסוף ג' אנשים, שיעזור גם אם ייטיב לך חברה - וזה על פי הכלל שהחלומות הולכות אחר הפה; ולגבי זה גם חברה שמברך אותה ב"חלמא טבא חזית", הרי כבר פירשה את החלום בדברים טובים בדיבורה, וא"כ יש כבר הטבה לאותו חלום.]

הנה הנוסח (אם את מדפיסה את זה, נא ליזהר שיגיע הדפים אח"כ לגניזה ראויה, הואיל ויש בנוסח שמות קודש):

סדר הטבת חלום

הרואה חלום (ואפי' חלום טוב) ונפשו עגומה עליו יטיבנו בפני ג' האוהבין אותו ואפי' הדיוטות:

חלום טוב יספרנו לאוהביו ויזכרנו כדי שיתקיים אבל חלום רע ח"ו אין לספרו ואין לזוכרו:

בתחלה יאמרו המטיבין להחולם פסוק זה:

הֲלֹא לֵאלֹהִים פִּתְרוֹנִים סַפְּרוּ נָא לִי:

החולם אומר ג"פ רצופים:

חֶלְמָא טָבָא חֲזָאִי:

והמטיבין עונים ג"פ:

חֶלְמָא טָבָא חֲזַיְתָא:

גם עונים פ"א:

חֶלְמָא דִידָךְ טָבָא הוּא וְטָבָא לֶהֱוֵי, רַחֲמָנָא לְשַׁוְיֵהּ לְטַב, שְׁבַע זִמְנִין לִגְזְרוּן עַלֵהּ מִן שְׁמַיָא דְּלֶהֱוֵי טָבָא וְיֶהֱוֵי טָבָא, טָבָא הוּא וְטָבָא לֶהֱוֵי:

ככה יאמרו החולם והמטיבין ז"פ:

בשעה שמטיבין יאמר החולם חטאתי עויתי פשעתי עברתי על מ"ע ועל מל"ת:

ואחר כך יאמרו המטיבין ג' הפוכות וג' פדיונות וג' שלומות והחולם אומר:

הָפַכְתָּ מִסְפְּדִי לְמָחוֹל לִי, פִּתַּחְתָּ שַׂקִּי וַתְּאַזְּרֵנִי שִׂמְחָה:

ועונין - אָז תִּשְׂמַח בְּתוּלָה בְּמָחוֹל, וּבַחֻרִים וּזְקֵנִים יַחְדָּו, וְהָפַכְתִּי אֶבְלָם לְשָׂשׂוֹן וְנִחַמְתִּים וְשִׂמַּחְתִּים מִיגוֹנָם:

וְלֹא אָבָה יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ לִשְׁמֹעַ אֶל בִּלְעָם, וַיַּהֲפֹךְ יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ לְךָ אֶת הַקְּלָלָה לִבְרָכָה, כִּי אֲהֵבְךָ יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ:

החולם אומר - פָּדָה בְשָׁלוֹם נַפְשִׁי מִקְּרָב לִי, כִּי בְרַבִּים הָיוּ עִמָּדִי:

ועונין - וַיֹּאמֶר הָעָם אֶל שָׁאוּל הֲיוֹנָתָן יָמוּת, אֲשֶׁר עָשָׂה הַיְשׁוּעָה הַגְּדוֹלָה הַזֹּאת בְּיִשְׂרָאֵל, חָלִילָה, חַי יְהֹוָה אִם יִפֹּל מִשַּׂעֲרַת רֹאשׁוֹ אַרְצָה, כִּי עִם אֱלֹהִים עָשָׂה הַיּוֹם הַזֶּה, וַיִּפְדּוּ הָעָם אֶת יוֹנָתָן וְלֹא מֵת:

וּפְדוּיֵי יְהֹוָה יְשֻׁבוּן וּבָאוּ צִיּוֹן בְּרִנָּה, וְשִׂמְחַת עוֹלָם עַל רֹאשָׁם, שָׂשׂוֹן וְשִׂמְחָה יַשִּׂיגוּ וְנָסוּ יָגוֹן וַאֲנָחָה:

החולם אומר - בּוֹרֵא נִיב שְׂפָתָיִם שָׁלוֹם, שָׁלוֹם לָרָחוֹק וְלַקָּרוֹב אָמַר יְהֹוָה וּרְפָאתִיו:

ועונין - וְרוּחַ לָבְשָׁה אֶת עֲמָשַׂי רֹאשׁ הַשָּׁלִישִׁים, לְךָ דָוִיד וְעִמְּךָ בֶן יִשַׁי שָׁלוֹם, שָׁלוֹם לְךָ וְשָׁלוֹם לְעוֹזְרֶךָ כִּי עֲזָרְךָ אֱלֹהֶיךָ, וַיְקַבְּלֵם דָּוִיד וַיִּתְּנֵם בְּרָאשֵׁי הַגְּדוּד:

וַאֲמַרְתֶּם כֹּה לֶחָי, וְאַתָּה שָׁלוֹם וּבֵיתְךָ שָׁלוֹם וְכֹל אֲשֶׁר לְךָ שָׁלוֹם:

יְהֹוָה עֹז לְעַמּוֹ יִתֵּן, יְהֹוָה יְבָרֵךְ אֶת עַמּוֹ בַשָּׁלוֹם:

החולם אומר ג"פ - יְהֹוָה שָׁמַעְתִּי שִׁמְעֲךָ יָרֵאתִי:

ומשיבין לו - יְהֹוָה פָּעָלְּךָ בְּקֶרֶב שָׁנִים חַיֵּיהוּ בְּקֶרֶב שָׁנִים תּוֹדִיעַ בְּרוֹגֶז רַחֵם תִּזְכּוֹר:

ככה יאמרו ג"פ:

החולם אומר ג"פ - שִׁיר לַמַּעֲלוֹת אֶשָּׂא עֵינַי אֶל הֶהָרִים מֵאַיִן יָבוֹא עֶזְרִי:

עֶזְרִי מֵעִם יְהֹוָה עֹשֵׂה שָׁמַיִם וָאָרֶץ:

ומשיבין לו - אַל יִּתֵּן לַמּוֹט רַגְלֶךָ אַל יָנוּם שֹׁמְרֶךָ:

הִנֵּה לֹא יָנוּם וְלֹא יִישָׁן שֹׁמֵר יִשְׂרָאֵל:

יְהֹוָה שֹׁמְרֶךָ יְהֹוָה צִלְּךָ עַל יַד יְמִינֶךָ:

יוֹמָם הַשֶּׁמֶשׁ לֹא יַכֶּכָּה וְיָרֵחַ בַּלָּיְלָה:

יְהֹוָה יִשְׁמָרְךָ מִכָּל רָע יִשְׁמֹר אֶת נַפְשֶׁךָ:

יְהֹוָה יִשְׁמָר צֵאתְךָ וּבוֹאֶךָ מֵעַתָּה וְעַד עוֹלָם:

ככה יאמרו ג"פ:

החולם אומר ג"פ - תּוֹדִיעֵנִי אוֹרַח חַיִּים:

ומשיבין לו - שׂבַע שְׂמָחוֹת אֶת פָּנֶיךָ נְעִמוֹת בִּימִינְךָ נֶצַח:

ככה יאמרו ג"פ:

החולם אומר ג"פ - וַיְדַבֵּר יְהֹוָה אֶל משֶׁה לֵּאמֹר, דַבֵּר אֶל אַהֲרֹן וְאֶל בָּנָיו לֵאמֹר כֹּה תְבָרֲכוּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אָמוֹר לָהֶם:

והמטיבין אומרים - יְבָרֶכְךָ יְהֹוָה וְיִשְׁמְרֶךָ:

יָאֵר יְהֹוָה פָּנָיו אֵלֶיךָ וִיחֻנֶךָּ:

יִשָּׂא יְהֹוָה פָּנָיו אֵלֶיךָ וְיָשֵׂם לְךָ שָׁלוֹם:

וְשָׂמוּ אֶת שְׁמִי עַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וַאֲנִי אֲבָרְכֵם:

ככה יאמרו לו ג"פ:

והמטיבין יקדימו תיבת בשמחה לתיבת לך להפוך צירוף תיבת אכ"ל שכר"ת לך בשמחה אכול לחמך:

בְּשִׂמְחָה לֵךְ אֱכוֹל לַחְמֶךָ וּשְׁתֵה בְלֵב טוֹב יֵינֶךָ כִּי כְבָר רָצָה הָאֱלֹהִים אֶת מַעֲשֶׂיךָ:

יתן לצדקה וּתְשׁוּבָה וּתְפִלָּה וּצְדָקָה מַעֲבִירִין אֶת רוֹעַ הַגְּזֵרָה, וְשָׁלוֹם עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל אָמֵן:

סִימָן טוֹב וּמַזָל טוֹב יִהְיֶה לָנוּ וּלְכָל יִשְׂרָאֵל אָמֵן:

ואומר רבש"ע של ברכת כהנים:

ואם את רוצה יותר ידע או הדרכה בענין, נא שלחי לנו מספר טלפון לקישור בפנייה חוזרת.

בברכה,

רב נחום