אמונה

בעלי תשובה במקומות חילוניים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד השאלה שאני רוצה לשאול היא שאלה שבטוחני שרבים היו רוצים לשאול לגביה. בעל תשובה בעל חזות חרדית שנמצא בחלק מהזמן במוסדות חילוניים [בהיתר פרטי מרב תלמיד חכם!] כמו אוניברסיטה והרי הוא משתתף בהרצאות ובשעורים. האם זה יהיה חילול ה" , אם תוך כדי דיון אקדמי בכיתה הוא יחשוף ידע חילוני כמו תוכניות טלויזיה ,סרטים וכו" (כמובן בהקשר ענייני ולא בשביל החלפת חוויות אישיות) , והרי כל אחרים חושבים לפי איך שהוא נראה שהוא חרדי מבית , ואז הם יחשבו: 1.שגם אנשים חרדים חוטאים בדברים אלו ומתעסקים באותם שטויות - 2.יחשבו בלבם דברים שליליים , 3.יחשבו שיש לגיטימיה לחילוניות. או שמא יהיה בזה קידוש ה" במידה מסויימת , שיתכן שכשהוא מעלה נושאים חילונים , יבינו הסטודנטים האחרים שמדובר בבעל תשובה שבחר דווקא את דרך התשובה , ואדרבא אומר דברים של טעם ושכל ואולי זה יקרב את השומעים להרהורי תשובה. נראה לי שזו שאלה מסובכת שהרי קשה להעריך דעת כל אדם בעניין. השאלה נכונה גם למקומות עבודה כשצריך לדבר עם אנשים. מצד אחד יש רצון לשמור על מרחק ממי שלא שומר תורה ומצוות ולכן להעדיף שיחשוב שאנחנו חרדיים מאז ומתמיד , ומצד שני אם יידע שפעם גם היינו כמוהו אולי יהיה אפשר לקרב או לפחות להראות שהתשובה יפה לאדם. מחכה לתשובתכם תודה רבה נ.ב עלי להדגיש לגולשים שקוראים את השאלה שלא יחשבו ח"ו שיש היתר פשוט להגיע למוסדות הללו וכל מסלול שכזה דורשת התייחסות פרטית על כל אדם מרב גדול שנסמך ע´י גדולים ע´פ מסורת ישראל הקדושה.

תשובה

שלום וברכה

כפי שאכן שערת, זה אכן דבר מסובך והתשובה היא לכל אחד לפי מצבו הרוחני, ולפי מצב המקום בו הוא שוהה.

בברכה - בנימין שמואלי