חברה והשקפה

מוצא יהודי אירן

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מאוד מעניין אותי מאיזה שבט אני היות ואני יודע שהשבט הולך לפי האבא חקרתי קצת את מוצא המשפחה שלי מצד האבא שבאה מאירן מבדיקותי וחקירותי הגעתי שמוצא יהודי אירן הוא בעיקר משבט מנשה וקצת מבנימין וכמובן שבט לוי זה יכול להיות ? שחלק מעשרת השבטים השתרברבו לתוך יהודה ובנימין ולא גלו והתמזגו עים שבטי יהודה ובנימין ? אשמח לקבל חוות דעת בתודה אריק!!!!

תשובה

שלום וברכה

ברור מאוד. בתלמוד [מגילה יד ע"ב, ערכין לג ע"א] שלאחר שגלו עשרת השבטים לחלח וחבור וערי מדי, הלך ירמיהו הנביא בדבר ה` והחזיר חלק מהם לארץ ישראל, והיה זה בשנה השמונה עשר למלך יאשיהו, והוא מלך עליהם.

ולאחר מכן כשגלו יהודה ובנימין בגלות בבל הם גלו יחד עמהם, כך שבין שבטי יהודה ובנימין נמצאים צאצאים רבים לאותם שבטי ישראל אבודים.

הראשונים [רבינו תם והרמב"ן] חולקים אם אותם שרידים של עשרת השבטים אף עלו בבית שני או לא. אבל ברור שבארצות בבל ופרס היו צריכים להיות שיריים לאותם שבטים מאלו שהחזיר ירמיהו.

שבט לוי בכלל, היה מעורה  תמיד בין כלל השבטים, כתוצאה מאותם 48 ערי הלווים שהיו פזורים על כל שטחי הממלכה. כך שבין כל שבט היו גם בני שבט לוי.

בהצלחה - מנשה ישראל