שאל את הרב - כללי

שיתוק שינה<<

  • כ"ו כסלו התשע"ו

שאלה

שלום לרב, אתמול בלילה קראתי על תופעה מאוד מעניינת שנקראת שיתוק שינה השיתוק הזה. הוא מקרה שאדם פוקח את העיניים באמצע מחזור שינה שנקרא rem אך הגוף כולו עדיין ישן כשהאדם קצת נהיה מודע לסביבה שלו הוא מרגיש שכל הגוף שלו כבול והוא לא מצליח להזיז שריר בגוף בנוסף לזה בשיתוק מורגש גם לחץ בחזה כאילו דמות דוחפת אותם למיטה ונוכחות לא רצוייה באזור החדר ואפילו יש שרואים דמויות חולפות מול העיניים בעיקר של אנשים מוכרים במקרים נדירים מאוד מדותק שינה מרגיש שהוא צף ואפילו יוצא מן הגוף. יש ליהדות הסבר לתופעה הזאת?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

הדבר מבואר בספרי קודש שנפש האדם מסתלק בלילה מגופו, ראה כאן בספר הקדוש מהרי"א חבר ז"ל:

http://www.hebrewbooks.org/pagefeed/hebrewbooks_org_20819_154.pdf

ולכן אם עדיין לא חזרו חלקי הנשמה לגוף, הגוף נשאר מוטל על מקומו בלי אפשרות להזיזו.

וכן מבואר בספרי הלכה שבשעת שינת האדם, עקב העובדה שחלקים מהנפש דקדושה מסתלקים מן הגוף, יכול לשרות על גופו כוחות של טומאה הנמצאים באויר - עיין שלחן ערוך הרב סימן ד' סעיף ד'. וכמבואר קיום ומציאות אותם הכוחות באויר בברכות (ו.).

בברכה לזכות לקדושה ולשמירה,

רב נחום