תפילה וברכות

האם חובה להתפלל מתוך סידור?

  • כ' כסלו התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לדעת האם לברך ולהתפלל מתוך סידור זה חובה, או שזה פשוט יותר טוב ונותן ריכוז (זה כולל גם ק"ש שעל המיטה ואשר יצר)? אשמח לתשובה מפורטת. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אין חובה להתפלל מתוך סידור, אלא שנכון לנהוג כן אם זה יסייע לו לכוון יותר (יעויין משנה ברורה סימן צג סק"ב שכתב, האר"י ז"ל היה מתפלל מתוך הסידור כדי שיכוון מאוד, גם שלא להבליע נקודה, והכל לפי מה שמרגיש האדם בנפשו. וע"ע שם סימן קפה סק"א).

והובא בשם הגאון מוילנא זצ"ל, שתפילה מתוך הסידור מסוגל להציל ממחשבות זרות בעת התפילה (אבן שלמה פרק ט הערה ב. וכן הוא בשו"ת יביע אומר חלק ג' חלק אורח חיים סימן י אות ד בשם האחרונים).

ובתפילות הבאות מזמן לזמן, כגון התפילות של ראש חודש, יום טוב, על הניסים בחנוכה ופורים, יש להיזהר להתפלל מתוך הסידור כדי שלא יבוא לידי טעות. ולכל הפחות בתפילה הראשונה בזמנים הנ"ל יש להיזהר להתפלל מתוך סידור (יעויין שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן ק, ברכי יוסף סק"ב ומשנה ברורה שם).

בברכה,

הלל מאירס