דחיית סיפוקים אצל ילדים

  • ו' כסלו התשע"ו

שאלה

לרבני הידברות שלום. רציתי לדעת כיצד לעבוד ולחזק אצל ילדים בזמן הלימודים בכיתה ב'תלמוד תורה' את העניין של דחיית סיפוקים? תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה,

ילדים עדיין אינם מבדילים בין טוב לרע מכח עצמם, אלא פועלים בעיקר משיקולים פשוטים של רווח (תועלת) לעומת הפסד (עונש). לכן צריך להסביר להם שדחיית סיפוקים נועדה להביא להם רווח: שבזכות המידות הטובות הם יזכו שיאהבו אותם, שהם יהיו חכמים ויכבדו אותם וכו', וכן להסביר שהדבר נועד למנוע מהם הפסד, שמי שהולך אחר תאוותיו סובל לבסוף - כגון מי שהוא כעסן או קנאי - אנשים נגעלים ממנו ומתרחקים מפניו, והוא יפסיד הרבה בחיים, הן בעולם הזה והן בעולם הבא.

אני מציע לך להשתמש בספר "מסילת ישרים", ובמיוחד בפרק מידת הזהירות ומידת הזריזות (פרק ה' ופרק ו'), ולנסות לתרגם להם את הדברים בשפה פשוטה ומתאימה לגילם, עם ציורים ומשלים. חפש בגוגל "מסילת ישרים לילדים" ותמצא ספרים מתאימים.

עוד על חינוך ילדים בהידברות:

בברכה,
דניאל בלס