ברכת השם

  • ו' כסלו התשע"ו

שאלה

שלום רב. אני יודע שיש מצווה, אשר חלה גם על גויים כחלק משבע מצוות בני נח, והיא ברכת השם (כלומר, איסור קללת השם). קראתי כי העונש על עובר עבירה זו הוא מוות בידי בית-דין של מטה. השאלות שרציתי לשאול הן: 1. האם המקלל חייב לקלל את שם השם או שהדין חל גם על מי שמקלל את השם באחד מכינוייו (השם, הקדוש ברוך הוא וכו'). 2. מה הדין של מי שמקלל את השם בשמו או בכינויו בליבו או במחשבותיו? הרי אז אף אחד לא מודע לכך שקילל ולא יכולים לדון אותו. מה הדין של אדם כזה? 3. האם ניתן לכפר ולחזור בתשובה על חטא זה ואם כן, אז כיצד? תודה וכל טוב

תשובה

שלום וברכה

רמב''ם הלכות עבודה זרה פרק ב : הלכה ז ואלו הן דיני המגדף אין המגדף חייב סקילה עד שיפרש את השם המיוחד של ארבע אותיות שהוא אל''ף דל''ת נו''ן יו''ד ויברך אותו בשם מן השמות שאינם נמחקים שנאמר ונוקב שם ה' על השם המיוחד חייב סקילה ועל שאר הכינוים באזהרה ויש מי שמפרש שאינו חייב אלא על שם יו''ד ה''א וא''ו ה''א ואני אומר שעל שניהם הוא נסקל.

קללות במחשבה שבאות מחשבות לא רצוניות, אין להתייחס איליהם  אלא להסיתד דעת ממחשבות ולחשבו על דברים אחרים.