תפילה וברכות

האם זו הלכה מדאורייתא או מדרבנן?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד לצוות הרבנים שלום וברכה! יש לי מס` שאלות לגבי קריאת "שמע" שעל המיטה: 1. האם זו הלכה מדאורייתא או מדרבנן? 2. האם יש לה קשר לחיוב של אמירת פעמיים ק"ש (בשחרית ובערבית), ז"א- אם אמרתי ק"ש בשחרית ובערבית, אני צריכה לומר גם ק"ש שעל המיטה (כי לפי ידיעתי והבנתי, החיוב הוא פעמיים ביום, ואם אני קוראת בלילה, זו הפעם ה-3)? 3. האם גם נשים צריכות/ מחוייבות בק"ש שעל המיטה? 4. מהו זמן אמירת ק"ש שעל המיטה לפי זמננו (ממתי ועד מתי אני יכולה לקרוא ק"ש כולל אמירת תחנון)? 5. האם נכון הדבר שאסור לדבר אחרי ק"ש שעל המיטה, ומהו טעם האיסור? תודה רבה, אושרית.

תשובה

שלום וברכה

1. זה רק מדרבנן כדי שיהיה שמירה לאדם בשנתו, וכן כדי שהאדם יירדם מתוך דברי תורה.

2. אין לכך קשר לחובת קריאת שמע.

3. נשים גם חייבות בקריאת שמע שעל המיטה, למרות שאינם חייבות בקריאת שמע שחרית וערבית.

4. אפשר לקרוא כל הלילה.

5. אכן אין לדבר לאחר קריאת שמע, מאחר ויש לישון מתוך דברי תורה.

לצורך גדול מותר לדבר ולקרוא שוב את שמע.

בברכה - בנימין שמואלי