שאל את הרב - כללי

מהי תשובה מאהבה??

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה, ברצוני לשאול מהי תשובה מאהבה שנאמר שכל החוזר בתשובה זדונות נהפכים לו לזכויות והכונה היא לתשובה מאהבה ולא לתשובה מיראה, כיצד עושים תשובה מאהבה וכן, אם חזרתי בתשובה על משהו מתוך יראה האם ניתן לחזור על כך בתשובה מאהבה? ועוד, האם תשובה מתוך הבנה (שמוכיחים לי את האמת ואין ביכלתי להתכחש לה) נחשבת לתשובה מיראה? אשמח אם בנסף לתשובה כבודו ימצא לי הרצאה בנושא (אם קיימת כזאת) תודה רבה!!!

תשובה

שלום וברכה

תשובה מאהבה היא שדמרוב אהבתינו את הבורא אנו מצטערים על כך שפגענו בו, ועשינו דברים נגד רצונו. גם לאחר תשובה מיראה אפשר לעשות שוב תשובה מאהבה ולהפוך את החטאים לזכויות.

גם אם חוזרים בתשובה לאחר ההבנה שיש בורא עולם, הרי יש בכך שני דרכים לתשובה או התשובה מאהבה דהיינו שמרוב אהבת ה` שאיליו נתוודענו זה עתה אנו מתחרטים על החטא שעשינו נגדו, וא תשובה מיראה , דהיינו שמרוב פחד שלא יעניש אותנו אנו מבקשים את סליחתו.

ויהי רצון שנזכה כולנו לחזור בתשובה מאהבה - בנימין שמואלי