שבת

האם מותר לכבות את הגפרור שהדליקו בו נרות שבת?

  • כ"ב חשון התשע"ו

שאלה

האם מותר לכבות נרות יום הולדת? ואת הגפרור שאיתו אני מדליקה נרות שבת? אם לא, מדוע? תודה

תשובה

שלום רב,

1. יש להיזהר שלא לכבות נרות יום הולדת בפה, אך אפשר לכבות אותם בכל דרך אחרת (יעויין בן איש חי שנה ב' פרשת פנחס אות יח, וכף החיים חלק יורה דעה סימן קטז אות קטו, שהביאו עניין זה שיש להיזהר שלא לכבות שום נר בפיו, ושיש סכנה למי שעושה כן ח"ו. וע"ע מה שכתבו בזה בשו"ת יביע אומר חלק ט' חלק אורח חיים סימן צה אות יד, ובספר שמירת הגוף והנפש חלק ב' סימן רסז סעיף ח).

2. לפי מנהג האשכנזים, אין לכבות את הגפרור שהדליקו בו נרות שבת, כיוון שהאישה מקבלת עליה את השבת בהדלקה, אלא תניח את הגפרור על מגש הנרות באופן שיכבה מאליו (יעויין שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן רסג סעיף י, ומה שהביא בזה בספר פסקי תשובות שם אות לא).

אולם לפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל, אין האישה מקבלת עליה את השבת בהדלקת הנרות, ולכן מותר לה לכבות את הגפרור בסיום ההדלקה (אלא שלא תכבה בפיה משום חשש סכנה וכנ"ל), ומכל מקום נכון שתתנה ותגלה דעתה שאין ברצונה לקבל שבת בהדלקת הנרות בערב שבת, ומספיק להתנות תנאי זה פעם אחת בשנה (יעויין ילקוט יוסף סימן רסג סעיף נב).

בברכה,

הלל מאירס