שאל את הרב - כללי

מצוות)*

  • ט' חשון התשע"ו

שאלה

מה קורה עם מצוות שמקיימים? ואיך זה גורם לנו לקרבת ה'?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

מצוות הם מלשון "צוותא" בארמית (ספר מאור עיניים, פרשת בהעלותך), שפירושו אחדות וקירוב.

על ידי שאנו מקיימים את המצוות - מה שהוא רצונו של השם יתברך - ואנו עושים לו "נחת רוח" על ידי שאנו מראים שהם חשובים לנו - ואפילו כאשר מצידנו קשה לנו לקיימם, על ידי זה אנו מתקרבים ביחס שבינינו  - דומיא לבעל ואשה המתקרבים אחד לשני  על ידי שהאחד עושה את רצון השני רק מפני שאוהב אותו/ה ואע"פ שמצד עצמם קשה להם. כשמראים איכפתיות למה שחשוב לזולת, זה מקרב ובונה את הקשר.  ובפרט כאשר כל אחד משים את קיום רצון ומה שחשוב לשני כמטרה עיקרית בחייו.

והשם יתברך מנהיג את העולם בדרך של "מידה כנגד מידה"; ולכן כשאנו עושים את המצוות בשבילו יתברך, גם הוא משנה את ההשגחה בשבילנו ולטובתינו. וכל זה מוליד בקרבינו את הרגש של קירוב אליו יתברך, כשאנו רואים בהשגחה האיך הוא דואג בשבילנו ומשנה את ההשגחה לטובתינו.

וכל זה כלול בדברי חז"ל בפרקי אבות (פרק ב' משנה ד'): "עשה רצונו כרצונך, כדי שיעשה רצונך כרצונו".

בברכה,

רב נחום