חברה והשקפה

האם/ואיך יש בחירה במלאכים

  • ז' חשון התשע"ו

שאלה

השטן עתידו להשמדה האם לכך הוא נוצר או שמעל והפריז בתפקידו (איך בכלל נוצר בחירתו בזה) אותה השאלה למוזכר בבראשית על בני אלוקים לפי פירושים מסוימים

תשובה

שלום וברכה

למלאך אין יצר וואין לו ניסיון בבחירה בין טוב ורע. הוא בוחר רק בטוב אולם  המלאך יכול להיות שוגג וכמבואר בדברי האור החיים הקדוש. מלאכים נענשים גם על שוגג.

ספר תולדות יעקב יוסף בשם רבינו הבעש"ט

קמז. שמעתי ממורי פירוש הש"ס (שבת דע"ה ע"א) שוחט משום מה מיחייב משום צובע, וחד אמר משום נטילת נשמה, ופריך משום צובע וכו' אלא אף משום נטילת נשמה, כי היצר הרע נידון לעתיד (סוכה דנ"ב ע"א) וקשה הא לכך נברא, וצריך לומר שבשביל זה נענש שעושה עצמו ליצר טוב וכו' קכט), ובזה יובן השוחט דעלמא חייב, וקשה הא לכך נברא, ומשני משום צובע שהוא צובע עצמו בדמות יצר טוב ועל ידי זה נוטל נשמה ופריך וכו', ומשני אף נטילת נשמה

וביתר ביאור

קכט) ובס' אורח לחיים פ' לך הביא דבר זה קצת באופן אחר, וז"ל, שמעתי בשם הבעל שם טוב ז"ל פירוש הגמרא שבת דע"ה שוחט משום מה מיחייב רב אמר משום צובע וכו', ופירשו התוספות אשוחט דעלמא קאי, ומה בעי התוספות בזה, אלא שרצו לומר דרך רמז, דקאי על מלאך המות, דלעתיד ישחוט אותו השם יתברך, ואמר משום מה מיחייב הלא ברא אותו השם יתברך להסית לבני אדם כדי שיהיה שכר ועונש ואם כן עושה הוא רצון קונו, ומשום מה מיחייב, וזהו שפירשו התוספות אשוחט דעלמא קאי ר"ל על מלאך המות ששוחט לכל עלמא משום מה מיחייב, הלא הוא נברא בשביל זה להסית לבני אדם, ואמר רב דחייב משום צובע ר"ל שצובע עצמו ומסית לבני אדם שיעשה מצוות, ומראה להם פנים כאילו עושים מצוות, והוא לא נברא אלא שיסית לבני אדם שיעברו עבירות, ולא שיצבע את עצמו כמו אוהב נאמן איש טוב ומסית לעשות מצוות ובשביל זה לא נברא ועל כן חייב ודפח"ח, עכ"ל: