שאל את הרב - כללי

כבוד הרב שלום,

  • ו' חשון התשע"ו

שאלה

אנו הורים לילד אוטיסט שאיננו מדבר (הוא בן חמש). אחד האמצעים לתקשורת עימו זהו אייפד עם תוכנה מיוחדת. רציתי לדעת האם יש היתר לבני להשתמש באייפד בשבת לצורך תקשורת? כאשר הוא מנסה לדבר ולא מבינים אותו הוא צועק חזק וזה יכול להמשך כל היום במשך שעות על גבי שעות ורק האייפד מרגיע אותו. לי ולבעלי יש ויכוח האם לתת לילד את האייפד בשבת או לא? אנו שומרי שבת. אודה לתשובתך

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

אחרי הבירור עם ראש רבני האירגון, הרב גרוס שליט"א, נתברר שאתם מותרים לתת לילדכם את האייפד לצורך תקשורת בשבת, אמנם זה תלוי בכמה נתונים:

1. שהמצב שלו הוא שאי אפשר לו לתקשר באופן רגוע אתכם בשום אופן אחר; לכן לפי מה שכתבת ש"אחד האמצעים לתקשורת" הוא האייפד, יש לברר שאין עוד דרך שיוכל לתקשר באופן שהוא יוכל להתרגל כעבור זמן להיות רגוע ולא לצעוק. וכן באם מצבו בהבנה או באופן תקשורתי ישתפר בתקופה הבאה או בעתיד, צריכים עוד הערכה להלכה אם עדיין הדבר מותר (וכל שכן קרוב לזמן הבר מצוה יש לדון שוב אם להתיר אח"כ);

2. שתתנו לו את המכשיר דוקא באופן שאין אתם משתתפים בהפעלתו או בסגירתו כלל. כלומר, אם הילד בעצמו יכול לפתחו, אז מותר לו; אבל אם אתם צריכים לפתוח את המכשיר בשבילו, יש לארגן את המכשיר באופן שתוכלו לפותחו קודם שבת , וכן אין לכם לסגרו עד אחר השבת. גם במשך השבת אין לכם להקליד או להפעיל כלום באייפד, רק לראות מה שהבן מפעיל או כותב בעצמו.

בברכה שהשם יתברך יתן לכם את הכוחות הדרושים ושתזכו לגדל נשמה זו באופן הכי חיובי שאפשר.

רב נחום