שאל את הרב - כללי

האם להוסיף שם או לשנות את השם?, ומי מוסמך לעשות את זה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כשיש סיבה לשינוי שם, האם להוסיף שם או לשנות את השם, ומי מוסמך לעשות את זה

תשובה

שלום וברכה

כתב הגאון רבי משה תאומים זצ"ל אב"ד יאברוב בספרו דבר משה (סי` נח) שיותר נכון להוסיף שם לשם הקודם, ולא לשנות השם הקודם לגמרי, ומעיד שכן הורה הגה"ק השר שלום מבעלזא זצוק"ל, וז"ל: "כבוד תורתו לבו מהסס בענין שינוי השם, ותורת חסד על לשונו לאשר ראה בספרן של צדיקים שמזהירים מאוד מבלי לשנות השם לגמרי, ואפילו לחולה כנודע מדברי האר"י זצ"ל אשר נפש חיה הוא שמו, וכל נמצא שואב חיותו משורשו על ידי אותיות שמו, ושורש חיותו של אדם בשמו, ולזאת אם עוקרין את שמו אשר יקרא לו בעת לידתו כדרך שאומרים [במי שבירך למשנים שמם:] ומעתה לא יקרא עוד שמך...,

אם אינו יודע האיך לשנות לשם אחר אפשר כי השם השני לא מחיותו הוא, וח"ו יפסוק חיותיה ולזאת המצלאין [-המתפללים] האידנא שבעת ברכת השם לחולה אין עוקרין השם הראשון שנקרא בו רק מוסיפין עוד שם חדש". וראה בענין זה מה שכתב הגה"ק רבי חיים ויטאל זצוק"ל מתורת רבו מרן האריז"ל בספרו שער הגלגולים (הקדמה כג) וז"ל : "כמו שנשמות הקדושות כל אחת ואחת יש לה שם ידוע, כפי בחי` אבר שממנו חוצבה, וכמו שאמרו רז"ל (ברכות ז ב) על פסוק (תהילים מו ט) אשר שם שמות בארץ, אל תקרי שמות, אלא שמות. ...

ונמצא כי כאשר נולד האדם, וקוראים לו אביו ואמו שם אחד העולה בדעתם, אינו באקראי ובהזדמן, כי אם הקב"ה משים בפיו השם ההוא המוכרח אל הנשמה ההיא, כמו שאמר הכתוב (שם) אשר שם שמות בארץ, כפי מקום האבר שבאדם העליון, אשר ממנו חוצב, והשם הזה נרשם למעלה בכסא הכבוד כנודע, ולכן אמרו רז"ל שמא גרים. גם זהו טעם אל ר` יהושע בן קרחה ור` מאיר דהוו בדקי בשמא, ...והוא השם שקוראים לו אביו ואמו בעת שנמול כנודע". וראה מה שכתב בזה הגה"ק רבי חיים טירער זצוק"ל בספרו באר מים חיים (פרשת בראשית) וז"ל:

"עיקר קריאת שמות של אדם היה הכל לנפש חיה כלומר לערך הנפש שבו ששם זה הוא חיותו, ועל כן שמעתי מפי אדומו"ר נזר ישראל וקדושו אור עולם המפורסים מוה` יחיאל מיכל זצוקללה"ה, שאמר לי בפירוש שחלילה לשנות שם אדם החולה אם לא אדם שכל מעשיו כמעט ברוח הקודש, כי שם הנקרא לאדם בעת הוולדו ודאי רובו ככולו מזדמן מאת הקב"ה באשר הוא שמו למעלה והוא חיותו של אדם כל ימיו כאשר הוא חי על פני האדמה, והנה החולה ודאי צריך לחיזוק ביותר ולפעמים אין לו חיזוק אחר כי אם זה החיזוק של השם ואם עוקרין אותו כדרך שאומרים:

`ומעתה לא יעקב יקרא עוד שמך` וכו`, והשם השני אפשר כי לא מחיותו הוא ונשאר בלא מחזיק החיות שלו". וראה מש"כ בזה הנהגת הגה"ק רבי חיים אלעזר שפירא זצוק"ל אב"ד מונקאטש בספר דרכי חיים ושלום (אות תתקעו). וראה מה שכתב הגה"ק רבי חיים יוסף דוד אזולאי זצוק"ל בספרו עבודת הקודש בסנסן ליאיר ששינוי השם לאדם יעשה רק על ידי חכם בכוונה גדולה להמשיך לו נפש חדשה מהקדושה, וראה עוד בדבריו בספרו דבש לפי (מערכת ש אות י ובאות כ). בהצלחה - מנשה ישראל