שאל את הרב - כללי

עזרה לזולת או ניצול?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לצוות האתר שלום, רציתי לשאול איפה עובר הגבול בין עזרה לזולת לבין ניצול. האם כשמישהו מבקש ממך "לעשות לו טובה" באופן קבוע - אז צריך תמיד לעזור כשיש לך אפשרות בתודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

הגבול ביניהם עובר בכך שכך דבר שהאדם יכול לעשותו לבד, ואין כל תועלת בכך שהאחר עושה זאת למענה זה ניצול גרידא. אם משום סיבה כלשהיא, קשה לאדם המבקש את הטובה לעשות את הדבר בעצמו, הרי זה חסד אף אם יש לעושה הטובה קושי לעשות את החסד, וכאן נאמר לפום צערא אגרא - כגודל הקושי כך יהיה השכר.

תזכה למצוות - בנימין שמואלי