שבת

דגים בסעודת ליל שישי

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב לאחר הקידוש,מברכים המוציא, לכן מיותר לברך על הדגים ושאר מניי ירקות,סלטים. מכאן יוצא שאפשר ולא חייב לאכול דגים בליל שישי 2.מדוע חשוב לאכול דג ורק לאחר מכן עוף,לא קשור ליום שישי,בכלל מחכה לתשובתך בכבוד רב חובב גבריאל

תשובה

שלום וברכה

עניין אכילת דגים בשבת מצוותו רבה, על אף שאין מברכים עליה, וטעמים רבים נאמרו בספרי הקבלה בגודל המעלה של אכילת דג בשבת. וכך כתב בספר בן איש חי - הלכות שנה שניה - פרשת וירא [יח] מצוה לאכול דגים בשלש סעודות של שבת אפילו דבר מועט, וכנזכר בפוסקים, ואמרתי טעם נכון לאכילת דגים בשבת, כי הדגים נבראו מן המים, אבל בהמות נבראו מן העפר, וכנזכר במדרש רבה, וידוע כי סדר הארבע יסודות למעלה הוא כך מים אש רוח עפר, וכמו שכתב רבינו ז"ל, בשער מאמרי רז"ל דף י"ב עמוד ב, בביאור מאמר פסיעותיו של אברהם אבינו, יעוין שם.

ובזה פרשתי בסייעתא דשמיא דברי רבינו ז"ל בעץ חיים שער נו"ן פרק א`, הקושיא שנתקשו שם, ולפי דברי רבינו ז"ל, שלמעלה הסדר הוא מים קודם אש, נתפרשו דבריו בעץ חיים היטב, איך שיהיה נמצא למעלה המים הוא עליון, ולכן הדגים בשבת עדיפי מבשר בהמה שנבראה מיסוד התחתון, דהדגים נבראו מן המים שהוא יסוד העליון, והשבת ניזון ממקום עליון וגבוה מאד. ועוד פרשתי בסייעתא דשמיא טעם אחר, על פי מה שאמרו במדרש בראשית רבה פרק ז`, בעובדא דיעקב איש כפר גבראי, שהורה בצור שהדגים טעונין שחיטה, ושמע רבי חגי ושלח אחריו והלקהו וכו`, והביא לו רבי חגי ראיה מן התורה, דכתיב הצאן ובקר ישחט להם ומצא להם, ואם את כל דגי הים יאסף להם ומצא להם, מכאן ראיה צאן ובקר בעי שחיטה, ודגי הים די להם באסיפה מן הים, יעוין שם.

ובזה מובן הטעם דאוכלין דגים בשבת, להורות כמו שהדגים אין צריך לתיקון שלהם מעשה מלאכה, כן השבת אין צריך לבירורים שלו תיקון על ידי מעשה ומלאכה: עניין הדג קודם הבשר הוא משום בריאות. בברכה - בנימין שמואלי