שאל את הרב - כללי

האם לה' יש זיכרון כמונו?

  • ב' תשרי התשע"ו

שאלה

לכבוד הרב שלום! שמעתי הרבה פעמים על דברים שאנחנו עושים שאמורים להזכיר לה' משהו. למשל שתוקעים בשופר זה אמור להזכיר לה' את עקדת יצחק וכך הוא מרחם עלינו. זה לא אומר שיש לה' מגבלה של שכחה כמו שלבני האדם יש? וגם כתוב בתנ"ך "וירא ה' כי טוב", זאת אומרת שיש לה' עיניים? תודה מראש!

תשובה

לכבוד השואלת,

מציאות הקב"ה הוא רוחני אין סופי. לכן לא שייך לומר עליו שום הגבלה או חסרון.

הסיבה שנאמרו דברים אלו בתורה כי הם מרמזים על מידות רוחניות שברא הקב"ה במיוחד כדי שאנו - בעלי גבול ותפיסה מוגבלת - נוכל להתיחס אליו; שזה רצונו יתברך שאנו בני אדם נבנה איתו יחס הכי קרוב שיכול להיות.

לכן התורה משתמשת במילות תיאור שאנו מכירים: זיכרון, עיניים, שמיעה וכו. לא שיש איזשהו מן הענינים האלו בהקב"ה באופן מוגבל כמו שהוא נמצא בנו; אלא פשוט בכדי שאנחנו נוכל להתיחס אליו וללתפוס אותו, כפי המושגים המוגבלים שאנו מוגבלים בהם.

בברכה,

רב נחום