שאל את הרב - כללי

זכות קדימה לעזור

  • ל' אב התשע"ה

שאלה

שלום רב וברכה מענין אותי לדעת הלכה זכות קדימה לעזור ולהרים מהרצפה לכל אלו שנפלו ביחד ואין להן סכנה נפלו למשל , אביו, אימו, בנו ,אשתו ,זקן ,רב, כהן, מלך, ונביא וגם ספר תורה, ותפילין וכולם ביחד לידיך ומחקים בסבלנות לעזרתך מימי אתה מתחיל ומהי הסדר להלן אני מורה בית ספר תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

מה שנזכר בדין קדימה במסכת בבא מציעא:

אבדת אביו ואבדת רבו - של רבו קודמת, שאביו הביאו לעולם הזה, ורבו שלמדו חכמה מביאו לחיי העולם הבא. ואם אביו חכם - של אביו קודמת.(לג.).

לכן לגבי שאלתך יש לומר בס"ד:

מלך , נביא - לפי שכבודם יותר מן הכל (מלך - קידושין לב:; ובגמרא יש ספק אם נביא יותר חשוב ממלך - ברכות י).

רכו, אביו (כנ"ל), אמו - (כי האמא גם חייבת בכבוד האבא [ואם נתגרשו, שווים] - קידושין לא.)

תלמיד חכם - שיש בו חיוב כיבוד אבל אין בו מצות כיבוד אב ואם (הוריות פרק ג' משנה ח')

ספר תורה, תפילין - הגמרא מדמה תלמיד חכם לספר תורה, ואומרת שתלמיד חכם צריכים לכבד עוד יותר (מכות כב.)

זקן (שאינו תלמיר חכם) - (קידושין לב:)

אשתו - מכבדה יותר מגופו.

בנו - שאין בו חיוב כיבוד.

בברכה,

רב נחום