שאל את הרב - כללי

שאלה שמטרידה אותי שנים רבות

  • כ"ב אב התשע"ה

שאלה

שאלה שמטרידה אותי שנים רבות ואין לי פתרון. אתה מוזמן גם להעלות את התשובה להידברות. אשמח לתשובה בהקדם. תמיד תהיתי איך יכול להיות שמצד אחד כל החלומות הולכין אחר הפה ומצד שני כל פותרי החלומות של פרעה שפתרו - לא התגשמו. הרי הם פתרו מעין החלום. תירצתי: כח הדיבור שייך רק ביהודי לשינוי וקיום...זה תירוץ נחמד, אך אני מחפש את התירוץ האמיתי המדרש מספר שהם כן פתרו לו את החלומות: "היו אומרים שבע בנות אתה מוליד שבע בנות אתה קובר, וכן אמרו שבע מלכויות אתה מכבש ושבע אפרכיות מורדות בך. הטענה שצריך להיות חכם אינה כתובה בשום מקום שאני מכיר. גם חרטומי מצרים היו חכמים. עובדה שהיו יודעים בלהטים ונקראו חכמים. יש לי כרגע שני פתרונות: האחד כפי שציינתי - שגוי לא יכול לפתור כי כוח הבל פיו אינו משפיע בעולמות העליונים השני (כרגע בזכותך): פרעה לא התרצה שזה היה פירושו ולכן לא קיבל הפירוש רושם, כלומר: ייתכן שהחולם צריך לקבל עליו את דברי הפותר

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שהבנתי התירוץ הוא כמו שהצעת באחרונה; החלום הולך אחר הפה כאשר החולם השומע את הפתרון סומך על הפירוש.

בברכה,

רב נחום