חברה והשקפה

אבי מת על קידוש השם, יכול להיות ש״קר לו״ כשצאצאיו טועים?

  • י"ח אב התשע"ה

שאלה

קראתי בהידברות תשובה בה מוסבר שצאצאי הנפטר משפיעים עליו תחושות קור וחום ביחס למצוות שלהם. אבא שלי נרצח בפיגוע בהר נוף והיה צדיק וקדוש מאוד . גדולי הדור כולם הסבירו שהכאב הוא לנו בעוונותינו . והם נלקחו מרוב גדלותם כקרבן.יכול להיות שמעשינו עדיין גורמים לאבי קור ? ואם כן איך זה עובד? אנחנו תשעה ילדים הרי...

תשובה

שלום וברכה

אי אפשר לדעת מה נעשה בדינו של כל אחד ואחד במרומים. אנו אנשים קטנים המסתובבים בעולם הזה ואין איתנו יודע מה נעשה למעלה.

אנו יכולים לכתוב על פי התורה הקדושה מה אמור להיות בדרך כלל לבני האדם מבלי שנדע באמת מה קורה לאדם ספיציפי.

הכלל הוא לפי המבואר בספרים שאם האבא חינך כראוי לתורה ויראת שמיים והבן החליט לבעוט ולברוח מהדרך הנכונה לא ייענש האבא עקב מעשי הבן. אולם אם יש באבא אשמה כל שהיא על כישלון החינוך, הוא יסבול על מעשי ילדיו גם כאשר הוא נמצא בעולם האמת.

ברור שלפטירה על קידוש ה' יש השפעה עצומה על הדין בשמיים וברור שבמקרים כאלו הדין שונה כי כבר אמרו חכמים שהרוגי מלכות אין כל בריה יכולה לעמוד במחיצתם והקב"ה רושם אותם בבגדו לזכור יום נקם, בוודאי שמעשי הילדים לא יכולים להוריד אותם לגמרי ממעלתם אבל יתכן בהחלט שהילדים פוגעים במידה מסויימת ההורים וזאת לא ניתן לדעת אלא אם האבא בא בחלום להתריע שקר לו וכדו'.

להבנת העניין באופן כללי ראי http://sodot.tv/Site/ProDetile.asp?id=33&CategoryID=1&SubID=4