כיבוד אב ואם - ואם קשה מאוד?

  • ל' ניסן התשע"ה

שאלה

כבוד הרב שלום, בן זוגי ואני בתהליך של חזרה בתשובה (ישתבח שמו לעד!!!) ובזמן האחרון יש נושא שמפריע לי מאוד. בן זוגי גדל עם הורים שמגדירים עצמם דתיים- אך לא באמת מתנהגים ככה (לשון הרע, גאוותנות וכו'). כשהוא היה צעיר הוא היה בעייתי, עשה הרבה סמים ורק חיפש לברוח מהבית כי הוא ראה את הצביעות שלהם ולא אהב אותה. עד היום היחסים בינהם רעועים, מצד אחד האמא מביאה לנו אוכל לשבתות ומצד שני כשהוא בא לבקר את ההורים נותנים לו הרגשה שהוא לא רצוי שם. אני מאמינה שיש לאמא שלו בעיות בינה לבין עצמה כי היא אישה שיודעת לתת רק בחומר ולא ברגש ומעבר לזה כל האמונות התפלות שלה רק מוסיפות לבעיה.. (אך מי אני שאשפוט? אני תמיד אומרת לו דברים טובים על ההורים שלו אולי זה ישנה את דעתו עליהם לטובה)... שאלתי היא - 1. האם ואיך אפשר לקרב בינהם? 2. במידה והאמא היא אישה עם בעיות אמיתיות - האם בכלל אפשר להתקרב אליה? 3. ברור לי שלא כל הורה מושלם, אך האם זה מצב נתון ואין לשנות אותו? כואב לי שהוא מרוחק מהם כי אני יודעת כמה טוב שיש הורים טובים שתומכים ואוהבים... בברכה, ספיר

תשובה

שלום וברכה

מאחר וזה המצב שככל הנראה האמא יש לך קשיים וחסימות רבות, אינך יכולה לטפל בה. אי אפשר לתקן את נפשה שתהיה כאחד האדם עם רגש וכו'. בכל זאת מצווה לעינו לכבדה אף אם היא מוגבלת בנפשה ואף אם היא לא יכולה לתת לכם את מה בדרך כלל הורה נותן לבן, מצווה לכבדה בכל מה שאפשר ולתת לה הרגשה טובה כפי יכלתכם ולזכור שבכך אתם מקיימים את מצוות המלך. גדוהל מזו כתב הרמב"ם וז"ל עד היכן הוא כיבוד אב ואם אפילו נטלו כיס של זהובים שלו והשליכו בפניו לים לא יכלימם ולא יצער בפניהם ולא יכעוס כנגדם אלא יקבל גזירת הכתוב וישתוק ועד היכן מוראן אפילו היה לובש בגדים חמודות ויושב בראש בפני הקהל ובא אביו ואמו וקרעו בגדיו והכוהו בראשו וירקו בפניו לא יכלימם אלא ישתוק ויירא ויפחד ממלך מלכי המלכים שצוהו בכך שאילו מלך בשר ודם גזר עליו דבר שהוא מצער יתר מזה לא היה יכול לפרכס בדבר קל וחומר למי שאמר והיה העולם כרצונו  עכ"ל. קל וחומר שיש לכבד את אימו שאינה במצב כזה בוודאי מצווה לכבדה ולהעריכה ולעשות כל מה שניתן לקיים מצוות כיבוד אב ואם.