שבת

תדלוק בתחנות דלק שעובדות בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

1) כבוד הרב, אני עובד בענף הרכב, ומתוקף עבודתי אני מתדלק רכבים מידי יום. תחנות הדלק שאני מתדלק בהם אינן שומרות שבת, אך אין לי תחלופה אחרת (אני יכול למלא רק ב`פז`) שידוע לי עליה.. האם מה שאני עושה הוא לא בסדר או שיש להקל בזאת במידה ואיני מוצא תחלופה, מה אני אמור לעשות שכן להתפטר לא יהיה הדבר הנכון לעשות, נכון 2) לאחר סעודה, שבה בירכתי על הלחם- ובכך פטרתי את הברכות משאר המאכלים, אני אוכל עוגיה, לדוגמא, האם אני חייב לברך גם עליה או שמא היא נקראת חלק מהארוחה 3) האם מותר לקרוא תהילים\דברי תורה- תוך כדי אכילה 4)ידוע שבשבת אסור להתעמל, אך מותר לעשות דברים שגורמים לאדם עונג, באם כדורגל מסב לי תענוג, מותר לי לשחק בשבת תודה מראש כבוד הרב!!

תשובה

שלום וברכה

א. אם אתה בעצמך אינך מתדלק בשבת, אין בכך בעיה.

ב. זוהי מחלוקת הפוסקים, ומנהג העולם לברך מזונות על עוגיה שאיננה חלק מהסעודה.

ג. לימוד תורה מותר, תהילים יותר טוב להגיד כשהפה ריק מאכילה, שכך כתוב `ימלא פי תהלתך`, ובפרט בהזכרת השמות 15257

בהצלחה - מנשה ישראל