תורה ומדע

היקום

  • כ"ה תמוז התשע"ה

שאלה

אני מלמדת על היקום כגננת בזיקה לראש חודש. השנה נכנסה תכנית לגן שהרחיבה את הידיעות שלי אבל אני פוחדת שהם עומדות כנגד דעת תורה- הם לימדו על מבנה כדור הארץ שחתיכה נמשכה לחתיכה וכך נותר גרעין וכו' וגם לימדו שהמכתשים על הירח נוצרו מסטרואידים שנדבקו לירח וגן כאן איני יודעת אם זה לפי דעת תורה אשמח לקבל תשובה

תשובה

שלום וברכה,

כדור הארץ מורכב מלוחות טקטוניים, בדומה לפאזל, וכאשר הלוחות נעים - נגרמות רעידות אדמה. תופעה זו גורמת גם לנדידת היבשות. התורה אכן מלמדת אותנו שבעבר היתה רק יבשה אחת, שהתפצלה לכל היבשות. כך נאמר גם בזוהר הקדוש.

גם המפץ הגדול אינו סותר את התורה, שהרי המפרשים ביארו שה' יצר את היקום כולו מחומר ראשוני קדום. כך כותב רש"י והרמב"ן על הפסוק "ויהי אור".

המכתשים על הירח יכלו להיווצר באלפי השנים האחרונות. אך גם יכל להיברא מיד כפי שהוא, עם המכתשים שעליו.

מכל מקום ודאי שצריך לחשוש מחומרים שכאלה. ברוך השם בחברה החרדית יש ספרי לימוד לחרדים, שמציגים לילדים את המדע בצורה אמיתית, ויחד עם זאת, גם בצורה תורנית.
אני מציע לך להשיג את ספרי "המהפך" של הרב זמיר כהן, שבהם מיישב את המדע עם התורה, ומבאר סוגיות אלו בצורה יפה ומושכת.

בברכה,
דניאל בלס