שאל את הרב - כללי

מי כתב את הספרים?

  • ט"ז תמוז התשע"ה

שאלה

התורה נכתבה ע"י משה רבינו מפי אל-וקים וספר הנביאים ע"י הנביאים מה זה הכתובים ומי כתב אותם? ומי כתב את כל הסיפורים בגמרא? ומי כתב את המדרשים שזה ממה שאני מבין פירוש רחב לכל הסיפרים שיש בתנ"ך מאד מענינים איזה מדרשים יש איך קוראים להם? ומי כתב גם אותם אשמח אם תעשה לי סדר בענין תודה רבה לכבוד הרב

תשובה

שלום וברכה,

ראה בבקשה את ההרצאה "מבוא לתלמוד":

הכתובים הם 11 ספרים אשר נכתבו בידי צדיקים שונים, שלא היו נביאים רשמיים. לדוגמה ספר תהילים שנכתב ברובו על ידי דוד המלך, ספר משלי וקהלת שנכתבו בידי שלמה המלך, מגילת אסתר, ספר דניאל.

המדרשים הועברו בעל פה על ידי רבנים, עד שנכתבו לראשונה לפני 2000 שנה בקירוב במדרשי חז"ל (ספרים אלו נקראים בשם "מדרש רבה", אך מדרשים רבים מצויים גם בגמרא). חלק מהמדרשים נאמרו כפשוטם, אך רובם מסתירים בתוכם סודות ורעיונות מוסריים שנועדו ללמד אותנו שיעורים באמונה ומידות.

אני מציע לך בחום לקנות את סדרת הספרים "שעורים בהגדות חז"ל" (על פי עין-יעקב) מאת הרב חנוך גבהרד (רחוב משך-חכמה 35, קרית ספר, טלפון 08-9744666). בספריו מבאר הרב גבהרד בשפה ברורה וקולחת את כל אגדות חז"ל והעניינים הלא מובנים שבמסכתות הש"ס.

בברכה,
דניאל בלס