שבת

האם צריך לקדש ולאכול באותו מקום

  • ו' תמוז התשע"ה

שאלה

בס"ד, שלום בימי שבת האם אני צריכה לעשות קידוש במקום שאני אוכלת או שאני לא חייבת. אני יכולה לעשות קידוש בבית ולאכול במקום אחר . שאלה שניה אמי שומרת בחלקית את השבת האם אני יכולה לעשות אצלה שבת.

תשובה

לכבוד השואלת,

1. אין צריך לקדש במקום אכילת הסעודה, אם כבר יצאת קידוש במקום אחר מקודם - כגון בבית.

אבל יש צורך לאכול במקום שאת יוצאת קידוש; וכגון, אם את רוצה לצאת בבית, את חייבת לאכול כזית דגן (מזונות) באותו מקום מיד אחרי עשיית הקידוש, או לשתות עוד רביעית של יין/מיץ ענבים אחרי הכוס של קידוש - כדי לצאת ידי הקידוש.

2. מותר, ובלבד שהיא לא תעשה שום מלאכה בכלל בשבילך לכל אורך השבת.

ואם נראה לך שזה יותר מדאי קשה בשבילה לקיים  (כי יתכן שאפילו כשאת לא רואה, היא עושה משהו בשבילך), אז יש לך לסדר מקום אחר לעצמך לשבת, כדי שלא להכשיל אותה או את עצמך בחילול שבת. (לפי שאם היא כן עשתה משהו בשבילך, התוצאה של המלאכה נאסר לך ליהנות ממנה).

בברכה,

רב נחום