שאל את הרב - כללי

למה ה' צריך את המלאכים?

  • כ"ב סיון התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, אני מאמינה שה' יתברך ענו ועלוב, כמו שכתוב בספר תומר דבורה, שמשיב אפו וסובל עלבונו. שאלתי היא: למה ה' צריך צבאות שמיים, מלאכים שרפים ובכלל, עוזרים. למה ה' צריך שירות ותשבחות מפי המלאכים, שמשתבחים בו? ולמה ה' שולח מלאכים שיעשו עבודתם, אם הוא יתברך, בעל הכוחות כולם?

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי שהבנתי אין להשם יתברך צורך בכל הדברים האלו מצד עצמו.

רק שרצונו יתברך להטיב לנו, וזה נעשה על ידי שאנו מתקרבים אליו יתברך (ספר דרך השם, חלק א' פרק ב'), ומכירים את גדלות מלכותו יתברך.

לכן כלפינו, וכלפי השגתינו, ברא הקב"ה את כל צבא השמים כדי שאנו נוכל להעריך את כבוד מלכותו יתברך - כי בלי זה, אנו בתפיסתינו הגשמיי, לא נוכל לתאר לעצמינו איזה ציור לגדלות כבודו יתברך.

כמו כן סיבת שליחת המלאכים לכל דבר, כי רק כך אנו תופסים את התפשטות כוחותיו יתברך; ולכן כחלק מהצמצומים שבכוחותיו האין סופיים, הוא יצר ג"כ את עולם המלאכים אשר בו מתפרט כוחותיו יתברך אחד לאחד באופן שאנו נוכל להשיג אותם; ועל כל אחד ממונה מלאך (קרי: "שליח") כדי להוציא את הכח המיוחד הזה לפועל.

בברכה,

רב נחום