שאל את הרב - כללי

לא תשנא את אחיך בלבבךIII

  • כ' סיון התשע"ה

שאלה

שלום רב,, אשמח לעזרתכם ביישוב הסתירה: מחד, חל עלינו הצווי הכתוב "לא תשנא את אחיך בלבבך "ומאידך, "משנאיך השם אשנא" ויש סביבנו ובמשפחתנו אנשים טובים שהתנהגותם, אורחות חייהם, לשונם, התנהלותם מעוררים סלידה ושאט נפש ממש. ידוע הגישה של סנגורם של ישראל, הרב יצחק לוי מברדישוב, וידוע שיש לרחם ולקרב ולהצטער בבורותם, ותינוק שנשבה וכו וכו' אבל הרגש----קיים. מה עושים?

תשובה

לכבוד השואלת,

בתשובה לשאלתך, זה לשון הביאור הלכה (סימן א):

"אם הוא עומד במקום שיש אפיקורסים המתקוממים על התורה ורוצים לעשות איזה תקנות בעניני העיר, ועי"ז יעבירו את העם מרצון ה', ופתח בשלום ולא נשמעו דבריו, בכגון זה... מצוה לשנאתם ולהתקוטט עמהם ולהפר עצתם בכל מה שיוכל, ודהמע"ה אמר: הלא משנאיך ד' אשנא ובתקוממיך אתקוטט תכלית שנאה שנאתים וגו'".

הרי שענין הפסוק של "הלא משנאיך" מדבר במצב שיש אפיקורסים המתקוממים על התורה ורוצים לעקור את שמירת הדת, ח"ו.

וחוץ מן המצב הזה, יש ללמד סניגוריא, ולקרב, ולראות אותם כתינוק שנשבה וכמו שכתבת, כי בשורשם כל ישראל קשורים, אמנם לדאוונינו כך המצב כיום, שהרבה מאד מישראל לא למדו ולא חינכו אותם לתורה, והם באמת בגדר "תינוקות שנשבו".

ויהי רצון שהקב"ה ירחם על עמו במהרה, ויורה דעת את העם, במהרה בימינו אמן.

בברכה,

רב נחום