שאל את הרב - כללי

על אשר לא שמעו אבותיינו על דברי הספר הזה

  • ט' סיון התשע"ה

שאלה

ראיתי את ההסבר של הרב דניאל בלס על גילוי יאשיהו אבל מה שלא ראיתי אותו מסביר זה את החלק "על אשר לא שמעו אבותיינו על דברי הספר הזה". יאשיהו אומר שאבותיינו לא התנהגו ככה ולא ידעו את דברי הספר הזה, מה הכוונה, אם מדובר על ספר התורה איך זה שאבותיינו לא התנהגו לפי ספר התורה ולא ידעו את ספר התורה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

עליך לזכור שסביו הגדול של יאשיהו היה חזקיהו המלך, שבימיו שמר כל העם את התורה, כפי שכתוב באותו ספר מלכים עצמו שממנו ציטטת את הפסוק הזה, וגם על מנשה נאמר ששב בתשובה, כך שלא היו אפילו 40 שנה כדי "לשכוח את התורה".

שים לב שהפסוק אומר "על דברי הספר הזה" - כלומר לא מדובר בכל הספר (שהיה כמובן ידוע ומפורסם), אלא רק על דבר מסויים בספר שלא שמרו אותו כיאות, ועל כך פחדו להיענש.
שים לב גם לסופו של הפסוק: "אשר לא שמעו אבותינו על דברי הספר הזה לעשות ככל הכתוב עלינו" - כלומר לא הקפידו על המצוות כאוי, ולא קיימו את כל דברי המצוות שבספר התורה.

כדי שלא תטעה שוב בטעויות מסוג זה, עליך להכיר את לשון המקרא והנביאים. אנא קרא את המאמר הבא בעיון מתחילה ועד סוף:

בברכה,
דניאל בלס