שאל את הרב - כללי

למה להתפלל ולמה לברך לפי סדר מסויים

  • ג' סיון התשע"ה

שאלה

שלום רב,אני סטודנטית לסיעוד ואני מסורתית עם אמונה גדולה ב"ה. איתי יש סטודנטים אטאיסטים לצערי ששואלים אותי שאלות שאין לי עליהן תשובו. כמו:למה צריך להתפלל שהרי תפילה היא גם דיבור אז למה צריך להתפלל מנוסח כתוב ולא לדבר מהלב? שאלה שניה למה יש היררכיה לברכות ז"א למה צריך לברך לפי "מגע אש"(בהנחה שאין מאכל מועדף, ומה הנימוק לכך להברכה על מזונות גבוהה מהברכה על אדמה). תודה רבה ויום טוב.

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

1. לדעת הרמב"ם עיקר התפלה מדאורייתא היא שיאמר אדם תפלה אחת שכוללת  שבח, בקשה, והודאה להשם יתברך פעם אחת בתוך כל עשרים וארבע שעות, ובזה יש קיום של מצות תפלה מדאורייתא. אמנם מדרבנן יש נוסח קבוע.

ולכן תגידי להם שהם נכונים, וכדי לצאת מן התורה, העיקר שיתפללו פעם ביום ואפילו בנוסח שלהם.

2. סיבת סדר הברכות , לפי שמובא בפוסקים שיש יותר שבח להקב"ה בברכה שהיא יותר מפורטת.

מזונות וגפן הכי מפורטות משום שהיא רק כוללת חמישה מיני דגן (וגפן רק יין), אבל עץ כולל כל פירות העץ, ואדמה כל פירות האדמה.

והסיבה שמזונות קודם לגפן, מפני שמיני הדגן - "חטה ושעורה" - נזכרו בפסוק לפני "גפן".

עץ יותר מפורטת מאדמה, ש"פרי האדמה" כולל בתוכו כל הגודל מן הארץ, דהיינו גם עצים וגם כל הירקות.

וכולם יותר מפורטים משהכל, ש"הכל נהיה בדברו" כולל שבח על כל דבר המזין שבעולם.

ואם יאמר ברכה מאוחרת לפני הקודם לו בסדר, יתכן שכבר כלל בברכתו הכוללת את הפרט, ושוב אינו צריך לברך את הברכה המפורטת; ונמצא שברכתו נוטה להיות לבטלה.

בברכה,

רב נחום