חברה והשקפה

למה בעלי תשובה גדולים יותר מצדיקים

  • כ"ט אייר התשע"ה

שאלה

אף פעם לא הבנתי את המשפט:"במקום שבעלי תשובה עומדים גם צדיקים גמורים לא יכולים לעמוד" המשפט לא ניראה לי פייר , כל הכבוד לבעל התשובה אבל הם כביכיול "נהנו" משך זמן מחיים ויום אחד הם מתעוררים והם במעלה גדולה יותר מהאנשים שעסקו בתורה ובמצוות יותר זמן מהם עם נסיונות מתקדמים ומגיל קטן, בקיאים יותר בתורה, זה לא נשמע הגיוני! אם הרב יכול להסביר את המשפט הזה אני אשמח

תשובה

שלום וברכה

כך כתב הרמב"ם

(ד) ואל ידמה אדם בעל תשובה שהוא מרוחק ממעלת הצדיקים מפני העונות והחטאות שעשה אין הדבר כן אלא אהוב ונחמד הוא לפני הבורא כאילו לא חטא מעולם ולא עוד אלא ששכרו הרבה שהרי טעם טעם החטא ופירש ממנו וכבש יצרו אמרו חכמים מקום שבעלי תשובה עומדין אין צדיקים גמורין יכולין לעמוד בו כלומר מעלתן גדולה ממעלת אלו שלא חטאו מעולם מפני שהן כובשים יצרם יותר מהם:
ברור שיש מעלה גדולה לצדיק שהוא נקי וטהור ויצרו מובדל ממנו לגמרי. מאידך גיסא יש מעלה מיוחדת לאלו כל פרישה מהיצר הרע עוברת להם בייסורי איוב קשים ומרים ובכל זמן ובכל רגע הם עומדים בניסיונות קשים ומרים ובוודאי גם להם זכות גדולה ומיוחדת שאין לצדיק שלא התייסר בקשיים עצומים בכל רגע ורגע בעבודת ה' שלו.