מחיצה בבית הכנסת

  • כ' אייר התשע"ה

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, בבית הכנסת שאני בדרך כלל מתפללת בו הנשים למעלה והגברים למטה. אבל כשהנשים עומדות רואים להם את הראש. כלומר המחיצה בערך עד הכתפיים. האם הדבר תקין לפי ההלכה? כי זה לא נראה לי כל כך צנוע שאם האיש מתסכל למעלה הוא רואה את כל הנשים. מה ההלכה אומרת לגבי גובה המחיצה? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

כתב בשו''ת אגרות משה אורח חיים חלק א סימן לט :

במחיצה גבוהה עד אחר הכתפים שמסתבר שאין לבוא לידי קלות ראש יש להתיר והוא גובה ג' אמות שהן י''ח טפחים כדאיתא בשבת דף צ''ב עיין ברש''י ותוס' שם ובתוס' עירובין דף מ''ח ותוס' ב''ב דף ק' ואף שלרשב''ם שם שעם הראש הוא ג' אמות יש להקל בי''ז טפחים שפחות מי''ז ושליש א''א כדי שלא יקשה עליו מהא דשבת שמפורש שם שלכה''פ קרוב לי''ז הוו עד הכתפים מ''מ יש להצריך י''ח טפחים כתוס' שפי' הרשב''ם תמוה ואף שנראים הראשים אף בי''ח טפחים כשעומדות לא יבא מזה לידי קלות ראש והמחמירין להגביה המחיצה עד שלא יתראו גם ראשיהן תבוא עליהן ברכה ובפרט שהרבה נשים במדינה זו אינן נזהרות בכסוי הראש אבל לדינא יש להתיר גם בגבוהה רק י''ח טפחים ואם שנמצאות שם גם פרועי ראש כבר הורה זקן בעל ערוך השולחן שבזה''ז שבעוה''ר יש הרבה כמותן מותר להתפלל כנגדן ולכן אין למחות אבל בפחות מי''ח טפחים אסור וצריך למחות בכל התוקף כי אף אם היה אסור רק מדרבנן צריך למחות כ''ש שלע''ד הוא מדאורייתא כדהוכחתי לעיל.

מ"מ יראת ה' כמותך תעדיף להתפלל קצת יותר בפנים ולא ליד המחיצה ווכך אף אחד לא יראה אותך.