האם מותר לצלם אדם ללא רשותו?

  • י"ד אייר התשע"ה

שאלה

יש לי חברה שאינה מעוניינת שיצלמו אותה, כעת הכיתה נפרדת למקומות אחרים ואנחנו מעוניינות לזכור את התלמידות (היא תלמידה אהודה מאוד), האם מותר לי לפתח תמונות שצילמתי שלא ברשותה או לפחות לשמור אותם אצלי? היא טוענת שאנחנו עוברות בכך על גזל, האם זה נכון?

תודה רבה תלמידת כיתה ח'

תשובה

שלום רב,

מותר לצלם אדם ברשות הרבים אף בלא ידיעתו, אולם כמובן שאין לעשות בצילום שימוש שיגרום למצטלם צער או בושה או הפסד ממון, והיות שהיא לא רוצה שתשתמשו בתמונה שלה מן הראוי לכבד את רצונה, וידועים דברי חז"ל במסכת שבת (דף לא עמוד א) מה ששנוא עליך אל תעשה לחבריך.

מקורות: יעויין שו"ת שלמת חיים (חלק חושן משפט סימן מו), שו"ת בצל החכמה חלק ד' (סימן פה), חוט שני הלכות פסח (עמוד רל), והליכות בין אדם לחבירו (פרק טו הערה כו). וע"ע שו"ת משנה הלכות חלק ז' (סימן קיד).

בברכה,

הלל מאירס