שאל את הרב - כללי

מהי פרשת השבוע שלי ומה היא מעידה עלי?

  • ט' אייר התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, אני נולדתי בתאריך הלועזי 16.11.1985 ואני מבקשת לדעת מהי פרשת השבוע שלי ומה היא מעידה עלי. בנוסף אם ישנן הכוונות מיוחדות היוצאות מפרשה זו אשמח לשמוע עליהן. תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

שבת פרשת תולדות.

ענין פרשת תולדות מרמזת, שיש לכל אדם צד "טוב" (יעקב) וצד "רע" (עשו) אשר שניהם נובעים מאותו שורש.

והתכלית היא, שהלק הטוב (של יעקב) אשר בתוך האדם, ישפיע על חלק הרע שבו (של עשו) ויהפוך אותו ג"כ לטוב.

וזה עושים על ידי תיקון כל המידות בתמימות ובאמיתיות ("יעקב איש תם"), וכמבואר הדרך לתקן המידות בספרו של הרמב"ם (הלכות דעות פרק שני), שיש להתנהג בדרך הממוצע (שזה נקרא "טוב"), ולהזהר מלהתנהג אפילו במידה אחת בדרך קיצוני (שזה נקרא "רע") - שזהו בעצם דרך התורה, שהכונה בכל המצוות היא להראות לאדם את הדרך הכי טוב וממוצע שבכל החיים ("ועשית הישר והטוב" -  דברים פרק ו' פסוק יח). ולכן יעקב היה תמיד לומד תורה - "ויעקב... יושב אוהלים".

מהכוונות המיוחדות היוצאות מהפרשה הן, שכאשר אדם זוכה לקיים את המצות באופן כזה, ומגביר את התנהגות ה"טוב" על התנהגות ה"רע", אז: 1) הוא זוכה בחייו לכל מיני ברכות;  ו2) משפחתו גאה בו; ו3) הקב"ה מנהיג את ההשגחה להצילו ולהטיב לו.

בברכה,

רב נחום