שאל את הרב - כללי

האם ה' יודע את העתיד?

  • ט' אייר התשע"ה

שאלה

שלום רב, אפשר להגיד שאני בתהליך של התחזקות (שמירת שבת, שמירת העיניים, שיעורים) ובגדול יש שאלה שמאד מטרידה אותי. בהרצאות (הרב זמיר כהן ואחרים) נטען שאלוהים יודע את העתיד, אך אינו מתערב בבחירה חופשית, זה הדבר היחידי בעצם שניתן לאדם. שאלתי איך ניתן לדעת את העתיד כשהוא מושפע באופן ישיר מהבחירה החופשית של האדם? תודה מראש, אין ספק שאתם עושים עבודת קודש בקירוב קצוות עם ישראל לבורא.

תשובה

שלום וברכה,

תודה על תגובתך החמה, ויישר כח על תהליך ההתחזקות שלך. אין ספק שבחרת בחיים!

ובנוגע לשאלתך,
אלוקים יודע מה נעשה בעתיד, כי אלוקים נמצא גם בעתיד, ורואה את מעשינו בעתיד. אלוקים נמצא הרי בכל מקום ובכל זמן, בעבר בהווה ובעתיד. אם נשנה את מעשינו ונבחר בחירות אחרות - אלוקים יראה את בחירותינו השונות גם בעתיד. ומכאן שאלוקים לא קובע את הבחירות שלנו, אלא נותן לנו אפשרות לבחור, ופשוט צופה בנו. וכל מה שנעשה או נשנה - ה' רואה תמיד ולפיכך יודע. והוא שאמרו חז"ל "הכל צפוי והרשות נתונה".

מעט קשה להסביר עניין זה, אך תוכל למצוא הסבר מורחב לשאלה מסובכת זו בחוברת שנקראת "שיחה גורלית" (חפש בגוגל). מומלץ לקרוא עד הסוף המפתיע.

בברכה,
דניאל בלס