שאל את הרב - כללי

למה נפסקה ההלכה כדעת בית הלל?

  • ה' אייר התשע"ה

שאלה

שלום רב,

האם מוזכר היכן שהוא שבית שמאי לא למדו את דעתם של בית הלל ובית הלל כן למדו את דעת בית שמאי ולכן הלכה כבית הלל שמסתמא קלעו יותר לאמת כי בדקו ב' סברות?

ידוע שבית הלל זה כמו שכתבתי אבל יש מקור לכך שבית שמאי לא שנו דברי בית הלל? או לא השגיחו או לא הקפידו כל דבר ...? תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

אמרו חז"ל במסכת עירובין (דף יג עמוד ב) מפני מה זכו בית הלל לקבוע הלכה כמותן, מפני שנוחין ועלובין היו, ושונין דבריהן ודברי בית שמאי, ולא עוד אלא שמקדימין דברי בית שמאי לדבריהן.

והכוונה במה שכתוב "ושונין דבריהן ודברי בית שמאי" הוא, שכאשר בית שמאי הביאו ראיה לדבריהם מפסוק, ובית הלל חלקו עליהם, הביאו בית הלל ראיה לשיטתם, ומלבד זה הסבירו לפי דעתם את הפסוק שהביאו בית שמאי, ולא הייתה הראיה של בית שמאי קלה בעיניהם (ראה רש"י עירובין שם, וספר גאון יעקב שם).

בברכה,

הלל מאירס