שאל את הרב - כללי

הפסדת מגילה

  • י"ג אדר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, היום הפסדתי את המגילה בערב, כי לא הספקתי .. מחר בע!"ה אבוא בבוקר לשמוע מגילה. אבל הבנתי שצריך פעמיים לשמוע אחרת לא יוצאים ידי חובה. אז מה הדין כלפי מי ששומע פעם אחת? ואני מאוד מבואסת ומצטערת שלא שמעתי את המגילה בערב ועוד מתבאסת ועצובה מכך שלא צמתי את תענית אסתר. . אני רציתי לצום מאוד את תענית אסתר ולא צמתי כי אמרתם לי שזה אסור למי שמניקה. אני רואה אנשים שצמו, ואני מקנאה וזה לא טוב. ..

תשובה

לכבוד השואלת,

יש חיוב לשמוע את המגילה פעמיים - אחת ביום ואחת בלילה. חיוב זה הוא גם לנשים.

מי שאינה שומעת גם בלילה, אינה יוצאת ידי חובתה של קריאת המגילה.

לכן יש להשתדל עדיין לחפש מי שיכול לקרוא לך. ואם זה בלתי אפשרי, את יכולה לשאול מגילה בקלף כשר משכן, ולברך ולקרוא את כל המילים שבה לאט (ואפשר להסתייע בקריאת המילים הקשות מחומש שפתוח אצלך), מבלי הפסק עד הסוף. ברכה שלאחר הקריאה אין לברך.

[ואם גם זה אי אפשר, יש פוסקים שהתירו בשעת הדחק לשמוע את הקריאה דרך הטלפון. ולכן אם זה שייך, את יכולה  לבקש ממי שיכול לקרוא בשבילך ממגילה כשרה דרך הטלפון ותשמעי כל מילה, או שתבקשי מילד או משכן שעדיין יכול ללכת לשטיבלך שעדיין יש שם קריאת המגילה היום בערב, שיקחו טלפון ויטלפנו אליך כדי שתוכלי לשמוע את כל הקריאה דרך הטלפון.]

~~~

ולגבי חיוב צום בתענית אסתר, הואיל ולכאורה לא היה עליך שום חיוב לצום, אין להצטער במה שלא צמת או להתקנות באחרים

יעזור הקב"ה ויסייע לך בקיום מצוות היום,

בברכה,

רב נחום