שאל את הרב - כללי

האם יש עניין להעלות כהן לתפילה?

  • י"א אדר התשע"ה

שאלה

שלום לכבוד הרב היום ראיתי מקרה מוזר וכך קרה : אחד הרבנים הגדולים הוזמן לעלות חזן לערבית והוא כיבד כהן (לא ת"ח) עלתה בראשי שאלה האם יש עניין להעלות כהן אפילו שיש רב?

תשובה

לכבוד השואל,

תמיד יש לנו מצות "וקדשתו" - שיש לכבד כהן כראשון לענין של כיבוד.

המשנה בהוריות פוסקת (פרק ג משנה ח)  שתלמיד חכם יקדים לכהן - כאשר הכהן הוא עם הארץ;

אבל אם גם הכהן הוא תלמיד חכם, רק שאינו כל כך גדול כמו התלמיד חכם הישראל, מ"מ טוב לכבד את הכהן קודם (אורח חיים סימן קסז סעיף יד ברמ"א) וזוכה על ידי זה להאריך ימים (משנה ברורה שם ס"ק עא).

ואפילו אם הכהן אינו תלמיד חכם, כתב המשנה ברורה שם (ס"ק ע):  "ת"ח קודם לו - ואסור להת"ח להקדימו לפניו ומבזה בזה את התורה. ואיתא לקמן בסימן ר"א, דדוקא אם מקדימו לפניו דרך חוק ומשפט כהונה, דהיינו מפני שהוא כהן; אבל אם נותן לו רשות לברך שלא מחמת כהונה רשאי".

בברכה,

רב נחום