האם טקס החאלקה הינו הלכה?

  • כ"ז שבט התשע"ה

שאלה

1. האם טקס החאלקה הינו הלכה, האם אפשר פשוט לגזור לילד את השיער בגיל 3 אצל ספר וזהו?

2. כשאני קמה בבוקר אני נגשת למטבח ונוטלת ידיים לסירוגין ללא ברכה, ואחרי השירותים אני נוטלת שוב ללא ברכה ואז מברכת על נטילת ידיים ולאחר מכן אשר יצר, האם זה נכון לעשות כן ?.

תשובה

לכבוד השואלת,

1. לא ידוע לי שיש חיוב לעשות טקס. אמנם מובא שכאשר מכבדים אנשים גדולים במצוה הזו והם מברכים את הילד, הוי סיוע גדולה בשבילו לגדול על דרך התורה.

עוד שמעתי טעם הדבר מהרב יצחק ברקוביץ שליט"א (בירושלים), שהסביר, שבגיל הזה דרוש לילד באופן טבעי את הצורך לבטא את עצמיותו באופן התחלתי, ולהרגיש שיש לו איזשהו חשיבות בין המבוגרים. וכאשר כולם מתקבצים סביביו, זה נותן לו גיבוי פנימי של בטחון עצמי והכרת מקומו לשיוכל להשתלם יותר בתוך סביבתו, ומלוה אותו תחושה בריאה זו לכמה שנים של התפתחותו אח"כ.

2. את עושה נכון ולפי דעת המשנה ברורה בסימן א' ובסימן ד'.

רק שיש מקום עדיין לעשות יותר אם את אוחזת שם, והיינו, שלדעת המשנה ברורה בסימן א' עדיף ליטול את הידים מיד בזמן הקימה בתוך ד' אמות סמוך למיטה. וזה אפשרי ע"י שקונים כלי נטלא וקערה לשים אצל המיטה.

ואם זה בלתי אפשרי, אז אפשר להקל בשעת הדחק כדעה שנייה שם המחשיבה את כל שטח הבית כד' אמות, ומותר ללכת עד המטבח כדי ליטול.

בברכה,

רב נחום