נשים

האם מותר לנשים ללמוד קבלה

  • כ' שבט התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב יש לי חברה שנמשכת ללימודי קבלה. אמרתי לה שמותר רק לאדם שמילא כרסו ש״ס ופוסקים ושלנשים אסור ואם כבר מפי רב מקובל מוסמך. היא ענתה שזה לא דעת כל הרבנים ועובדה שהרב יובל הכהן אשרוב (שהיא מחזיקה ממנו) מלמד לגברים ונשים ביחד והנשים גלויות ראש וחשופות. רציתי לדעת את ההלכה בנידון בפרט שראיתי שהרב יובל הכהן אשרוב הוא ברשימת המרצים שלכם ויש וידאו׳ס שלו באתר שלכם.

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי מה שיכולנו לברר לגבי נושא זה, השיעור של רב אשרוב שרעיונות עמוקים בתורה היא בדיוק זה: רעיונות ודרושים עמוקים הכוללים הקדמות פשוטות, שאינו נכנס לגדר של לימוד הקבלה שאין לאדם לעסוק בו עד שימלא כרסו בש״ס ובפוסקים ושצריכים ללמוד דוקא מרב מקובל מוסמך. ולכן גם אינו אסור לנשים לשמוע דרשות אלו.

והסיבה שהרב עושה כן, הוא לצורך קירוב הלבבות. ובזה הוא סומך על הוראתו של החזון איש ז"ל אשר פסק שלצורך קירוב נשמות יהודים, מותר להשמיע דרשה של תורה מול שער אשה נשואה שאינה מכוסה.

ואין ללמוד מזה הוראה שמותר לנשים לעסוק בקבלה.

בברכה,

צוות הידברות