שאל את הרב - כללי

חידוש בענין שחיקת סממנין

  • ב' שבט התשע"ה

שאלה

שלום וברכה. רציתי להשוות את גזירת סממנין לכמה גזירות חזל כגון: חכמים אסרו לקרא לאור הנר בשבת גזירה שמא יטה אבל ישנו מצב שיהיה מותר לקרא לאור הנר כאשר אשתו או מישהו מזכיר, לא להטות רציתי להקיש זאת לשחיקת סממנין שהיה מותר לקחת כדור אקמול אפילו לכתחילה במחוש קל כאשר הוא ממנה מישהו שיזכיר לו לא לשחוק. ואם נאמר שאין זה דומה שהרי הטיה זה בענין המצב אבל שחיקה זה במעשה האדם,אפשר יהיה להשוות זאת לגבי אכילה במוצאי שבת קודם הבדלה,שהרי במצב רגיל היה אפשר לאכול כאשר יזכירו לו להתפלל שהרי אכילה זה מעשה של אדם כמו שחיקת סממנין אבל הסיבה שם שאפילו כשממנה שליח לא אוכל הוא מפני הסכנה וחמירא סכנתא מאיסורא. שורה תחתונה לפי עניות דעתי יהיה אפשר להתיר אפילו לכתחילה לקחת תרופה אפילו למחוש קל כאשר ממנה שליח במיוחד שיש עוד צד להקל שאין דרך לשחוק סממנין כיום. אשמח לשמוע עת תורה בנידון.

תשובה

שלום וברכה

דבריך נעימים אולם איסור זה תקף גם כאשר יזכירו לו לא לשחוק סממנין, כמבואר בגמרא ובפוסקים אין לדמות איסור דרבנן למשנהו ועל כן אין לסמוך על קולא זו.