חברה והשקפה

"הפוסל במומו פוסל" איך אפשר לדעת

  • כ"ב טבת התשע"ה

שאלה

מי שפוסל יש הוא בעצמו פסול לא נראה ככה אני יגיד לכבוד הרב סיטואציה קטנה "שוטר1 אמר לשוטר2 חולה נפש האדם הזה" לי לא נראה לי שהשוטר שאמר דבר כזה הוא חולה נפש והוא בעצמו זה נראה לגמרי לא הגיוני ש"פוסל במומו פוסל אפשר לקבל באמת הוכחה שכל מקרה כזה של זה זה אמת ויכול להיות שחלק מהמקרים ולא בכל המקרים זה פוסל במומו פוסל??

תשובה

שלום וברכה

כוונת הגמרא היא שאדם שרגיל על לשונו לומר כיוניים על אשם אחר, זה מפני שהוא עצמו יש בו את הפסול לדוגמא מביאה הגמרא אדם שהיה רגיל לכנות רבים בשם עבד ובדקו ומצאו שהוא מזרע עבדים. אין כוונת הגמרא לומר שכל מי שמאבחן אדם כחוהל נפש הוא עצמו חולה נפש. אולם אם אדם רגיל לכנות את חביריו בם חולי נפש יש בו בוודאי מעט מהעניין.