תפילה וברכות

מה מברכים על הפרשת חלה?

  • כ' טבת התשע"ה

שאלה

שלום רב, רציתי לדעת איך עושים הפרשת חלה בבית כאשר אני מתכוון לעשות חלות לשבת. האם צריך לברך ברכה מסוימת על כך? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

א. יש להפריש חלה בברכה רק מעיסה שיש בה קמח בשיעור של לפחות 1,560 גרם.

ב. לפי מנהג הספרדים יש לברך לפני הפרשת חלה: ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להפריש חלה תרומה.

ולפי מנהג האשכנזים יש לברך: ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להפריש חלה. ויש נוהגות לברך: להפריש חלה מן העיסה.

מקורות: א. הגר"ע יוסף זצ"ל בספריו מאור ישראל חלק ב' בחידושיו לפסחים (דף מח עמוד א) וחזון עובדיה פסח (עמודים קעו-קעז) ויום טוב (עמוד סח) והליכות עולם חלק א' (עמוד רפט). וכ"כ בקצור שלחן ערוך ילקוט יוסף (חלק יורה דעה סימן שכד סעיף ו).

ב. לגבי מנהג הספרדים - הנה בשלחן ערוך יורה דעה (סימן שכח סעיף א) כתב, בשעה שיפריש חלה יברך אשר קדשנו במצותיו וצונו להפריש תרומה. אולם למעשה מנהג הספרדים לומר "חלה תרומה", וכמו שכתב הבן איש חי (שנה א' פרשת צו אות יט) שכן המנהג בעירו וכן  בעיר הקודש. וכ"כ בחזון עובדיה פסח (עמודים קעח-קעט).

ולגבי מנהג האשכנזים - הנה הרמ"א שם כתב שאפשר לברך או "להפריש תרומה" או "להפריש חלה". והש"ך (סק"א) מביא מהב"ח והמהרש"ל לברך "תרומה חלה". אולם בחכמת אדם בספרו שערי צדק (פרק יד סעיף לב) וכן בקצור שלחן ערוך (סימן לה סעיף א) כתבו לברך "להפריש חלה". וכן דעת הגרי"ש אלישיב (אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' פרק ע סעיף ג) והגרש"ז אויערבאך זצ"ל (הליכות שלמה, ניסן-אב, פרק ז הערה 94). וכן המנהג, וכמו שכתבו בספר אורחות הבית (פרק ב סעיף יא והערה נג) ובספר דרך אמונה חלק ד' (הלכות בכורים פרק ה ס"ק ק).

ויש נוהגות לברך "להפריש חלה מן העיסה" - ואמנם הט"ז יורה דעה (שם סק"א) כתב, שאין צורך לומר מן העיסה. מכל מקום מצינו נוסח זה בכמה ראשונים, ראה להר"ש ולמהר"י בן מלכי צדק בפירושם על מסכת חלה (פרק ב משנה ג) ולהרשב"א בסוף "פסקי חלה". וכן כתב בסידור היעב"ץ (הלכות ערב פסח) שכן הוא הנוסח הנכון. וכך נוהגות נשים רבות.

ומכל מקום מסתבר שאם לא מפרישים חלה מהבצק אלא מהלחם לאחר אפייה, שאין להוסיף "מן העיסה". וכ"כ בספר לקט העומר (פרק י סוף הערה יט). אולם מדברי היעב"ץ הנ"ל לכאורה מוכח שגם לאחר אפייה מברכים נוסח זה, כי מיירי שם לאחר אפיית המצות. וע"ע בשו"ת ויען דוד חלק א' (סימן קסח).

בברכה,

הלל מאירס