תאוריית 4 היסודות מול המדע

  • י"ט טבת התשע"ה

שאלה

שבוע טוב, במשנה תורה לרמב"ם, מובא שיסודות העולם (מבנה החומר וכו') הם: אוויר, מים, אדמה ואש. כיום אנו יודעים שיש למעלה מ-100 יסודות ובנוסף לא נכללים בהם 4 היסודות הנ"ל. 4 היסודות שעליהם מדובר ברמב"ם הם הכוונה למבנה החומר ממש או שזה משהו יותר רוחני? כלומר, איך זה מסתדר עם היהדות?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. בגמרא אין דיבור נרחב על ארבעת היסודות, והדבר מצוי בעיקר בספרים מאוחרים.
ספר הזוהר מדבר על מושגים רוחניים, על משל ונמשל, ודברים שקשורים לעולמות עליונים, ובעיקר הקשר שבין הרוח לחומר. ודאי שאין להבין נושא זה כפשוטו.

2. ייתכן שהתיאור הוא גם ברמה החומרית. ראה ציטוט שמצאתי בנושא:
"יש המוצאים הקבלה לארבעת היסודות במדע המודרני בהגדרת היש, בארבעת מצבי הצבירה של החומר: מוצק (אדמה), נוזל (מים), גז (אוויר) ופלזמה (אש). ויש המוצאים הקבלה לארבעת הכוחות היסודיים בטבע: כוח הכבידה (הפועל בעולמנו עקב קיום מסה), כוח אלקטרומגנטי (הקיים בזכות המטען החשמלי), הכוח הגרעיני החזק (המחבר את הפרוטונים ואת הניטרונים בגרעין) והכוח הגרעיני החלש."

בברכה,
דניאל בלס