חגים ומועדי השנה

האם מותר לשמוע מוזיקה בעשרה בטבת?

  • ט' טבת התשע"ה

שאלה

שלום, רציתי לדעת האם מותר לשמוע מוזיקה בצום עשרה בטבת או שיש רק איסור אכילה ושתייה.

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

מעיקר הדין מותר לשמוע מוזיקה בעשרה בטבת, ומכל מקום נכון להימנע לפחות משמיעת מוזיקה שמחה.

מקורות: יעויין קצור שלחן ערוך (סימן קכב סעיף א) שאסור לנגן בכלי זמר בי"ז בתמוז ועשרה בטבת. וכנראה מקור דבריו באליה רבה (סימן תקנא סק"א) שכתב על דברי השלחן ערוך שם, משנכנס אב ממעטין בשמחה, שאפשר שהוא הדין י"ז בתמוז ועשרה בטבת. וכן בפרי מגדים (שם באשל אברהם סוף סק"י) כתב, וי"ז בתמוז ועשרה בטבת יש להחמיר באפשר כמו מראש חודש עד התענית, וציין לאליה רבה הנ"ל, והניח בצריך עיון. והובאו דבריהם בביאור הלכה (שם סעיף ב, ד"ה מראש חודש).

אולם המהרש"ם זצ"ל בספרו דעת תורה (שם ד"ה וע"ע) כתב שהוא טעות הדפוס באליה רבה והיא שורה יתירה השייכת לסוף סימן תקנ אות ה. וכן הסכים נכדו הגר"ש שבדרון זצ"ל בהערה שם. וכן יבדל לחיים הגר"ח קניבסקי בשונה הלכות (שם סעיף לח) כתב, שהמעיין באליה רבה יראה שנכפל שם בטעות שורה מסימן הקודם, ואין מקור לזה, ושמעתי שכבר העירו בזה.

וע"ע בספר אשרי האיש חלק ג' (עמוד רפג) שהביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שגם בתענית אסתר ראוי שלא לשמוע שירים, כי אע"פ שתענית זה לא בא על הצרות, מכל מקום יום תענית הוא. וע"ע בשו"ת מעין אומר חלק ג' (פרק ח סימן יג) בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, שאפשר לשמוע שירים בתענית אסתר, כי זה לא דומה לשאר צומות. ומוכח שסוברים שבשאר צומות צריך או לפחות ראוי להחמיר.

בברכה,

הלל מאירס