איך אפשר לתקן איסור ריבית

  • כ"ד כסלו התשע"ה

שאלה

שלום וברכה רציתי לשאול אם נתתי הלוואה למישהו והוא החזיר לי בריבית וזה היה לפני 25 שנה בארץ אחרת (לא זכור כמה הסכום ההלוואה בריבית היתה במשך שנה וזה היה בין ספקי סחורה) מה התיקון לעניין הזה? אם אפשר להרחיב בעניין התיקון כי הבנתי שמי שלקח בריבית אין לו תחיית המתים...תודה רבה וחג חנוכה שמח

תשובה

לכבוד השואל,

באם אפשרי, יש להעריך בערך את סכום הריבית שנלקח, ולהחזירו ללוה ולבקש ממנו שימחול לך על השאר.

אם אינו אפשרי, יש לפחות להתקשר ללוה ולבקש ממנו שימחול לך על כל הסכום שנלקח בריבית.

אח"כ יש לעשות תשובה הכולל: 1. חרטה על העבירה (- כלומר שאם היה מזדמן אותו מצב היום, לפי הידיעות שיש לך היום, לא היית עושה עסק כזה); 2. ווידוי (לומר בקול נמוך בינך לבין הבורא: "חטאתי, עויתי ופשעתי לפניך ולקחתי ריבית מפלוני בסכום ___". 3. קבלה על להבא (- כלומר, שאתה מקבל על עצמך, שמכאן ולהבא שוב לא תשוב לעשות עבירה זו עוד).

ולחזור על הלשון של הוידוי ביום כיפורים הבא עלינו לטובה.

ועל ידי זה מתכפר בעזרת השם.

בברכה,

רב נחום