למה ליהודים אסור לעלות להר הבית?

  • ט"ו כסלו התשע"ה

שאלה

למה ליהודים אסור להתקרב להר הבית?

תשובה

לכבוד השואלת,

אסור ליהודים להעלות בהר הבית באותו מקום שפעם עמדו חומות המקדש.

הקרקע שהיה פעם איזור המקדש נתקדש בזמנו על ידי תהליך מפורט (שבועות פרק ב משנה א) , והקדושה הזו אינה יורדת מן המקום אפילו אחרי חורבן החומות .

מן התורה אסור ליהודי שהוא טמא ליכנס לאותו מקום המקודש של המקדש, והעונש על זה הוא עונש החמור של כרת.

מכיוון שכהיום כולנו בחזקת טמאים למת (מכיוון שכל פעם שיש מישהו מת בתוך בנין, ההלכה היא שטומאת המת מתפשטת בתוך מקומות מסוימות בכל הבנין, וכל העומדים תחת לגג של אותו בנין יתכן שנעשו טמאים  - וזה כולל גם הבתי חולים של ימינו; ואם כן, מכיוון שכל יהודי בימינו היה פעם בבית חולים, ואפילו כאשר היה קטן, אנו מחזיקים שהוא נעשה כבר טמא, כי דבר רגיל שלפעמים יש מת בבית החולים); והדרך להיטהר מטומאה זו היינו רק על ידי אפר מצוות פרה אדומה (ואין לנו את האפר הזה כיום, וגם לא נוכל לעשותו משום סיבות טכניות הלכתיות שמעכבות), אם כן אין לנו ברירה אלא להמתין לביאת המשיח כאשר יהיה לנו שוב את אפר הפרה ואז נוכל ליטהר מטומאת מת.

וכל זמן שאנו עדיין בחזקת טמאים, אסור מן התורה לעלות למקום המקדש בהר הבית וכנ"ל.

ראי עוד http://www.hidabroot.org/he/article/164516

בברכה,

רב נחום