אמונה

אני מאמינה בבחירה חופשית! אך קשה לי להבין בהיגיון איך הבחירה היא חופשית כשהכול ידוע מראש?

  • י"ד כסלו התשע"ה

שאלה

אני מאמינה בבחירה חופשית! אך קשה לי להבין בהיגיון איך הבחירה היא חופשית כשהכול ידוע מראש?

תשובה

לכבוד השואלת,

וכן קשה לכולם להבין סתירה זו.

וזה לשון בעל החובות הלבבות בשער עבודת אלוקים פרק ח':

"אמרה הנפש: מה שמצאתי בספרים מעניין ההכרח והגזרה והממשלה והחפץ, שהכל לאלוהים בכל מה שברא... ונמצא בספר התורה מה שחולק עליו, מה שמורה כי המעשים הנראים מן האדם נתונים ברשותו, והוא בוחר בהם בחפצו, והם הווים ברצונו ובחירתו, ועל כן התחייב בגמול ובעונש על העבודה ועל העבירה... והעניין אצלי קשה, והפיק בין שני העניינים קשה מאוד...וכבר ארכו מחלוקת החכמים באופני ההפקה בין ההכרח והצדק...כי מן האמת והנכונה שנודה בסיכלות בדבר הזה מחכמת הבורא יתברך, מפני חלישות דעתנו וממיעוט הכרתנו. ובסכלותנו בו [יש] פנים מאופני הטובה, ולזה נעלם ממנו. ואילו הייתה לנו בעומדנו על הסוד הזה תקנה, היה הבורא מגלה אותה לנו".

והיוצא מדבריו שאכן הענין של ידיעה וגזרת השם על כל מה שבא לעולם הוא חלק מהתורה, וגם הענין של בחירת האדם שברשותו של האדם הוא גם מהתורה. וקשה להבין האיך ב' ענינים אלו מסתדרים ביחד. והאמת הוא, שידיעת דבר זה,  דהיינו היישוב בין ידעת השם לבחירת האדם, היא ידיעה הנעלמת מאיתנו, ולא נתן לנו הקב"ה את הכח השכלי להשיגו. ואילו היה ידיעת דבר זה לטובותינו, היה הקב"ה נותן לנו את האפשרות להשיגו, [מכיון שהוא יתברך רק רוצה להטיב לנו].

ואם כן אנו מאימינים גם בבחירה חופשית באמונה שלימה, וגם שהכל ידוע מראש אצל השם יתברך  ואע"פ שאין במצבינו של נבראים כעת להשיג את יישוב ב' הדברים ביחד.

בברכה,

רב נחום