שאל את הרב - כללי

ליטאים נגד חב״ד?

  • י"ב כסלו התשע"ה

שאלה

כיצד ניתן להסביר את התנגדותו של הרב שך זצ״ל לרבי מלובביץ זי״ע שללא ספק מדובר בשתי אנשים צדיקים לגמרי?

תשובה

לכבוד השואל,

ככל הידוע לי, לא היתה התנגדותו של הרב שך ז"ל לרבי מליובאוויטש ז"ל התנגדות אישית. הוא כיבד את האדמו"ר בתור מנהיג וצדיק.

אמנם, חשש הרב שך שאנשים ההמוניים ימשכו אחרי דבריו של הרבי להחשיב אותו משיח, אשר כידוע מן ההיסטוריה, לא היו תוצאות טובות כאשר זה אירע בעבר.

ואכן חששתו  גם הוכיח את עצמו במה שכת המשיחיתים צמח והתחזק אחרי פטירת הרבי.

גם הרבי לא התכווין בדרשותיו לומר בשום פעם שהוא משיח, וככל הידוע לי, הוא עוד אמר לחסידיו בפירוש וצעק עליהם שהוא לא משיח.

וכהיום, ישנם חלק גדול של חסידי ליובוויטש שמתנהגים ככל קבוצות החסידים לאחרי פטירת רבם: לומדים תורותיו, הולכים לפי הדרכותיו, ועובדים את השם עם הכלים והחיזוק שזכו אליהם בשנות חייו. אמנם, לדאוונינו, ישנם גם מספר ניכר שנמשכו לדעת המשיחיתים, שזה פשוט דעה מוטעת שגם הרבי לא התכוין אליה בשום פעם.

~~~

ככל הנראה, ההתנגדות של הרב שך כן עזר בזה, שהטעות של המשיחיתים לא התפשטה לעוד מקומות וקבוצות שמחוץ לחב"ד.

ונמצא, ששני המנהיגים עבדו את השם לפי דרכם, ואין אחד חולק על השני. רק שרב שך רצה למנוע התפשטות של טעות לכלל, ולכן חלק .

והמשיחיתים בעצמם, הן בני אדם טועים - אולי מתוך חוסר ידיעתם ביסודות ההשקפה המסורות לנו מדור דור; ואין זהו מעצם דרך חב"ד ולא מה שהיתה כוונת רבם הגדול ללמד להם.

בברכה,

רב נחום